Петият фолклорен фестивал за обработен фолклор Люлякова ръченица 2019“ се ...

Петият фолклорен фестивал за обработен фолклор Люлякова ръченица 2019“ се

Петият фолклорен фестивал „Люлякова ръченица 2019“ се проведе в Ловеч

Петият фолклорен фестивал за обработен фолклор „ Люлякова ръченица 2019 “ се организира на 14 май 2022 година в Ловеч. 

Проявата стартира със зрелищно дефиле на участниците от центъра на града до площад „ Тодор Кирков “.

За първи път събитието има конкурсен темперамент, като участваха 10 групи от страната. Участващият за първи път Детски танцов състав „ Българани “ от София бе класиран преди всичко при по-малките до 14 години.

От името на кмета на Ловеч и от свое име приветствие сервира заместник-кметът Венцислав Георгиев. Той прочете и приветствен адрес от кмета Корнелия Маринова до участниците: „ След двегодишно спиране по справедливи аргументи тези хубави пролетни празници се възраждат в нашия град с цялостна мощ. Събраната енергия от концертите по време на Деня на Ловеч – 11 май, не престава в този момент с Вашия фестивал за обработен фолклор. Неговият конкурсен темперамент допуска още по-голям интерес за присъединяване и значителност на наградите. Така резервираме и развиваме традициите в нашия град да се съберат сформира и фолклорни групи с младежка енергия и храброст. А това постоянно притегля публиката.

Отдаваме дължимото почитание, респект и благодарност към всички, които поддържат интереса към българския фолклор. На първо място това са уредниците от Народно читалище „Зорница-2010 година Нено Щрегарски“, на фолклорна групировка „ Елит “ и многочислените техни поддръжници.

Сърдечно благодарим на всички участници, пристигнали от близо и надалеч! Ако не сте идвали в Ловеч, разгледайте и се порадвайте на нашия прекрасен град и споделяйте своите усещания! “

Фолклорните групи с близо 300 участника бяха от цялата страна – по три състава от Ловеч и София, два състава от Плевен и по един от Свищов и Симитли, като уредниците не участваха в състезанието. По традиция на финала всички се хванаха на огромно общо хоро, в което се включиха и доста жители.
Фестивалът се провежда от НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“, с поддръжката на община Ловеч. Основната му цел е запазването и популяризирането на българските фолклор, дух и традиция, както и запазване на културното ни завещание и еднаквост.

Източник: novinata.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg