Петият фолклорен фестивал за обработен фолклор Люлякова ръченица 2019“ се

...
Петият фолклорен фестивал за обработен фолклор Люлякова ръченица 2019“ се
Коментари Харесай

Петият фолклорен фестивал „Люлякова ръченица 2019“ се проведе в Ловеч

Петият фолклорен фестивал за обработен фолклор „ Люлякова ръченица 2019 “ се организира на 14 май 2022 година в Ловеч. 

Проявата стартира със зрелищно дефиле на участниците от центъра на града до площад „ Тодор Кирков “.

За първи път събитието има конкурсен темперамент, като участваха 10 групи от страната. Участващият за първи път Детски танцов състав „ Българани “ от София бе класиран преди всичко при по-малките до 14 години.

От името на кмета на Ловеч и от свое име приветствие сервира заместник-кметът Венцислав Георгиев. Той прочете и приветствен адрес от кмета Корнелия Маринова до участниците: „ След двегодишно спиране по справедливи аргументи тези хубави пролетни празници се възраждат в нашия град с цялостна мощ. Събраната сила от концертите по време на Деня на Ловеч – 11 май, продължава в този момент с Вашия фестивал за обработен фолклор. Неговият конкурсен темперамент допуска още по-голям интерес за присъединяване и значителност на премиите. Така резервираме и развиваме традициите в нашия град да се съберат сформира и фолклорни групи с младежка сила и храброст. А това постоянно притегля публиката.

Отдаваме дължимото почитание, респект и благодарност към всички, които поддържат интереса към българския фолклор. На първо място това са уредниците от Народно читалище „Зорница-2010 година Нено Щрегарски“, на фолклорна групировка „ Елит “ и многочислените техни поддръжници.

Сърдечно благодарим на всички участници, пристигнали от близо и надалеч! Ако не сте идвали в Ловеч, разгледайте и се порадвайте на нашия прекрасен град и споделяйте своите усещания! “

Фолклорните групи с близо 300 участника бяха от цялата страна – по три състава от Ловеч и София, два състава от Плевен и по един от Свищов и Симитли, като уредниците не участваха в състезанието. По традиция на финала всички се хванаха на огромно общо хоро, в което се включиха и доста жители.
Фестивалът се провежда от НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“, с поддръжката на община Ловеч. Основната му цел е запазването и популяризирането на българските фолклор, дух и традиция, както и запазване на културното ни завещание и еднаквост.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР