Петимата български граждани ще бъдат обвинени в заговор за извършване на

...
Петимата български граждани ще бъдат обвинени в заговор за извършване на
Коментари Харесай

Великобритания повдигна обвинение на петимата българи, обвинени за шпионаж в полза на Русия

Петимата български граждани ще бъдат упрекнати в скрит план за осъществяване на шпионаж, заяви английската Кралска прокуратура (CPS).

 

„ Трима мъже и две дами ще бъдат упрекнати в скрит план за събиране на информация, предопределена да бъде директно или индиректно потребна на врага за да се навреди на сигурността и ползите на английската страна ", обявиха от CPS.

 

Петимата български жители са арестувани в Обединеното кралство през февруари, напомня пресслужбата на Кралската държавна прокуратура по наказателни въпроси.

 

" 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са упрекнати в скрит план за събиране на информация, която би била директно или индиректно потребна за неприятелска страна в интервала сред 30 август 2020 година и 8 февруари 2023 година, за да се навреди на сигурността и ползите на английската страна ", се споделя в изказването.

 

Прокуратурата прецизира, че преди този момент Русев, Джамбазов и Иванова са били упрекнати единствено в подправяне на публични документи, в това число паспорти и други документи за идентичност. Тогава представител на Кралската прокурорска работа съобщи: " Повдигнати са обвинявания против Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за владеене на документи за идентичност с непозволени планове, в нарушаване на Закона за документите за идентичност “.

 

Говорител на Кралската прокурорска работа съобщи: " Повдигнати са обвинявания против Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за владеене на документи за идентичност с непозволени планове, в нарушаване на Закона за документите за идентичност “.

 

БГНЕС напомня, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са измежду петимата души, задържани през февруари по силата на английския Закон за служебната загадка след обиски на парцелите им в Лондон и Грейт Ярмът в Норфолк. МИ5 е предала разследващите данни на полицията. Те са упрекнати според английския Закон за документите за идентичност в владеене на 19 подправени документа с " непозволени планове ", сред тях паспорти, персонални карти и документи за Англия, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

 

По последни данни триото е упрекнато и в това, че се е представяло за публицисти от американски телевизионни компании, откакто Скотланд Ярд е разкрил подправени прес карти и служебни дрехи на каналите Discovery и National Geographic, заяви „ Таймс “.

 

Предполага се, че интервенцията с подправяне на документи, която е имала за цел да следи цели в Лондон, Германия и Черна гора, е била ръководена от 45-годишния Русев от къща за посетители в Норфолк. Твърди се, че проверяващите са разкрили в стаята му съоръжение за правене на подправени документи.

 

Според „ Телеграф “ българите, които би трябвало да бъдат изправени пред съда през идната година, са имали връзки и с апартамент в северозападен Лондон, ситуиран на километър от военната база RAF Northolt. Базата постоянно се употребява от министри, задгранични държавни глави и членове на кралското семейство.

 

Тримата българи, на които са повдигнати обвинявания в границите на следствието за националната сигурност, са обитавали във Англия от няколко години и са живели в разнообразни покрайнини, като са работили на разнообразни места.

 

Съобщава се, че Русев от Грейт Ярмът, Норфолк, има бизнес контакти в Русия. Според профила му в Linkedin той се е преместил в Обединеното кралство през 2009 година и е работил на техническа служба в телекомуникационния бранш. На страницата се твърди също, че един път е съветвал българското министерство на енергетиката. Предполага се, че е бил задържан в къща за посетители на брега на морето, благосъстоятелност на българска бизнесдама.

 

Тримата обвинени членове на съветска шпионска мрежа, които бяха задържани в Обединеното кралство, са разследвани в родната си България заради опасения, че са били част от прокремълска мрежа и може да са се пробвали да се намесят във вота на българските мигранти, се споделя в коментар на английският вестник „ Телегаф “.

 

Източници в София обявиха, че има съмнения, че двама от тях може да са имали връзки с крайнодясната българска партия " Възраждане ", известна с антизападните си и проруски позиции, показва изданието. " Нито един от тримата арестувани българи не е член на " Възраждане " и не е взел участие в организацията на изборния развой като представител на " Възраждане ". Те обаче са българи, които до доказване на виновността им, са почтени. Големият въпрос във връзка с този случай е - за какво никой с изключение на " Възраждане " не сложи въпроса за това, че са нарушени гражданските права на българи от друга страна? Защо още МвНР не е привикало британския дипломат? “, съобщи по случая ръководителят на партията Костадин Костадинов.

 

Прокурорите в София, които работят взаимно с българското звено за битка с шпионажа, изследват активността на Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които бяха арестувани в Лондон и Норфолк през февруари по съмнение в шпионаж в интерес на Русия.

 

Следователи от българската изборна комисия също са почнали следствие по отношение на догатки, че триото може да се е пробвало да повлияе на българските избори в Обединеното кралство. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg