Петима ученици от варненската Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” за

...
Петима ученици от варненската Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” за
Коментари Харесай

Варненски ученици призьори обраха овациите на НАСА

Петима възпитаници от варненската Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” за поредна година обраха овациите на водещи специалисти от НАСА по време на Конференция за интернационално галактическо съдействие в Лос Анджелис, оповестиха от гимназията.

Абитуриентите Иво Песев, Златан Димитров, Даниел Петров и Симеон Гачев участваха в събитието като призьори от интернационалния училищен конкурс на НАСА. Проектът им “Униспейс”, представляващ 3D модел на човешка колония в Космоса, бе класиран преди всичко в конкуренция с 2500 други разработки на гимназисти от целия свят.

В Лос Анджелис надарените момчета показаха онлайн своята концепция за решение на казуса с пренаселването на Земята посредством основаване на населен пръстен в ниска орбита, формиран от 16 000 модула – галактически градове. Във всеки от тях могат да живеят до 180 000 души.

Презентация на конференцията направи и десетокласничката Катерина Бахтигалиева. Тя завоюва втора премия от състезанието на НАСА с научно-изследователския си план “Кибела” за задвижвана от йонни мотори станция, което мени орбитата си съгласно разположението на планетите и разучава точно галактически обекти.

На форума учениците са се срещнали с Бъз Олдрин – вторият астронавт, стъпил на Луната, с основния изпълнителен шеф на “Амазон” Джеф Безос, с президента на Марсианското общество Робърт Зубрин и доста други водещи учени и астронавти от НАСА, допълниха от гимназията. Звездните й ученици са отпразнували и абитуриентската си вечер оттатък Океана, в изтънчен ресторант на върха на най-високия небостъргач в Лос Анджелис. В програмата им са били включени визити в обсерваторията и планетариума “Грифит” с наблюдения на Луната, в културния комплекс “Гети”, Холивуд и Санта Моника.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР