Петима полицаи в италианския град Верона са арестувани по обвинения

...
Петима полицаи в италианския град Верона са арестувани по обвинения
Коментари Харесай

Петима италиански полицаи са обвинени в измъчване на мигранти и бездомни хора

Петима служители на реда в италианския град Верона са задържани по обвинявания в изтезания и телесни повреди на мигранти и бездомни хора. Двама от обвинените също са упрекнати в закононарушения от расистка ненавист против чернокожи и африкански мигранти.

Според проверяващите служителите на реда са биели мигранти и бездомни хора по време на идентификация. Заподозрените са пуснати под домакински арест. В един от случаите двама от обвинените са упрекнати в това, че са принудили арестувано за различаване лице да уринира на пода и по-късно са го употребявали като „ парцал за разчистване “, излиза наяве от документите по делото в мярката за неотклонение.

Разследващите споделят, че в някои случаи мигрантите са били пръскани с пикантен спрей в очите и ритани в главата, до момента в който не припаднат. Един от служителите на реда, чиито телефонни диалози са прихванати от прокурорите, се похвалил на приятелката си, че е биел жертвите си, подложени на ксенофобски и расистки обиди.

Предполагаемите злоупотреби датират от юли 2022 година до март 2023 година Разследващите споделят, че чиновниците са се възползвали от статуса си, с цел да извършат злоупотребата.

„ Не може да се отхвърли, че посредством държанието си всички обвинени са предали своята функционалност, потискайки правата и свободите на хората под тяхна власт и накърнявайки тяхното достолепие като хора, сами създавайки вълнения и компрометирайки публичната сигурност, извършвайки закононарушения, вместо да ги предотвратяват, като в това отношение очевидно се възползват от статута си, като даже правят лъжливо показване в илюзия в обществени дейности с тревожна лекост “, пишат проверяващите.

Сенатор от лявоцентристката Демократическа партия Илария Кучи, чийто брат Стефано е задържан и погубен от двама служители на реда в Рим през 2009 година, споделя, че би трябвало да се подхващат дейности против полицейските злоупотреби, които съгласно нея се усилват. „ Трябва да въведем ограничения, в това число полицейски идентификационен номер и бодикамери “, споделя тя.

Полицията споделя, че мъжете са били преместени на нови постове, откакто е завършило следствието на хипотетичната грубост. Началникът на полицията във Верона, Роберто Масучи, също мести други чиновници на съображение, че може да не са подхванали дейности за попречване на хипотетичното принуждение или да не са докладвали за него. Разследването е ръководено от прокурори във Верона благодарение на полицейски чиновници, работещи в същия отдел като задържаните мъже.

„ Моралният престиж на нашата администрация ни разрешава да посрещнем този миг с достолепие и успокоение “, споделя началникът на националната полиция Виторио Пизани.

Това не е първият път, когато италиански служители на реда са упрекнати в осъществяване на принуждение против мигранти. През 2016 година Amnesty International споделя, че чиновниците са изтезавали мигранти, които са отказали да им бъдат снети пръстови отпечатъци. Организацията съобщи, че е получила „ поредни сведения, че случайно задържане, заплашване и несъразмерна физическа мощ “ са били употребявани, с цел да принудят мигрантите да дадат пръстовите си отпечатъци на управляващите за обработка.

Миналата седмица трима членове на италианската гранична полиция бяха разследвани за съмнения за присъединяване в корабокрушение край южното крайбрежие на страната тази година, при което починаха повече от 90 мигранти, оповестиха италиански медии в петък. Цитирайки заповед за претършуване, издадена от прокурорите, вестник “Corriere della Sera “ споделя, че следователите са цитирали „ обилни аномалии “ в дневника на интензивността на моторна лодка, употребена от италианската гранична полиция при търсене на претъпкания транспортен съд с мигранти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР