Петима мигранти от Субсахарска Африка се удавиха, а други 28

...
Петима мигранти от Субсахарска Африка се удавиха, а други 28
Коментари Харесай

Петима мигранти загинаха и 28 са в неизвестност край Тунис

Петима мигранти от Субсахарска Африка се удавиха , а други 28 са в неопределеност , откакто лодката им се прекатурна край Тунис, заяви правозащитна група.

" Телата на петима мигранти бяха открити, а други петима бяха избавени, само че 28 към момента са в неопределеност ", съобщи Ромдан Бен Амор от Тунизийския конгрес за обществени и стопански права (FTDES).

Той съобщи, че корабът е потопен, " тъй като е бил претрупан " с 38 души, най-вече от Кот д'Ивоар.

Лодката е тръгнала от крайбрежния регион на Сфакс в посока италианския остров Лампедуза - известен насочен пункт за хора, бягащи от войни и преследвания в Африка, с цел да се опитат да доближат безвредно място в Европа.

Потъването е последната сходна покруса в централната част на Средиземно море, известна като най-смъртоносния миграционен маршрут в света.

Тя идва месец откакто президентът Каис Саид произнесе подстрекателска тирада, в която упрекна мигрантите от Субсахарска Африка , че съставляват " скрит план " против Тунис и провокират вълна от закононарушения.

Коментарите му провокираха вълна от принуждение с рещу чернокожи мигранти, а притежателите на жилища, опасявайки се от санкции, изселиха стотици хора, които в този момент лагеруват по улиците на Тунис.

Мигрантите, доста от които се опасяват, че ще бъдат подложени на принуждение, в случай че се върнат вкъщи, приканиха организацията на Организация на обединените нации за бежанците UNHCR да ги изтегля.

Смята се, че към 21 000 мигранти от Субсахарска Африка се намират в 12-милионната страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР