Петима души не са получили печалбите си, които възлизат на

...
Петима души не са получили печалбите си, които възлизат на
Коментари Харесай

Петима потърсиха 4,5 млн. лв. от печеливши билети на Национална лотария

Петима души не са получили облагите си, които възлизат на над 4 500 000 лева, от печеливши билети на "Националната лотария " и са предявили своите искания в съда.

Това излиза наяве от решение на състав на Софийския градски съд от 6 януари, с което афишира компанията "Ню Геймс " на хазартния предприемач Васил Божков  Васил Божков Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Божков е български предприемач, апетитен от в неплатежоспособност, съобщи "Сега ".

Станимир Д. от Севлиево твърди пред съда, че е взел участие в моментната игра „ Коледен календар: 5 облаги х 1 МИЛИОН лв. ". Предявил е на уредника "Ню геймс " печеливш билет за 1 000 000 лв., като на 26 декември 2018 година сред хазартния оператор и мъжа е подписан протокол за погашение на парите. Това се случва с първична вноска от 200 000 лева, а останалите пари се разделят на 20 вноски по 40 000 лева за идващите 20 година Към момента на оповестяване на неплатежоспособност той не е получил 760 000 лева

Вторият ощетен е Румяна Г. от Генерал Тошево, която през 2017 година също печели 1 милион лв. от играта „ 3 000 000 JACKPOT: 1 облага х 3 000 000 лв., 2 х 1 000 000 лв. “. До момента обаче е получила единствено 190 000 от тях.

Друг ощетен е Захари В. от Троян, който е взел участие в играта "Печалби за цялостен живот: 20 години по 3000 лева на месец ". Той показва лотариен билет, даващ право на облага в размер на 720 000 лева на равни месечни вноски от 2017 година до 2036 година До момента обаче е получил единствено 96 000 лева Лиляна К. от Пловдив има шанс в същата
хазартна игра. От 2015 година до началото на 2020 година са ѝ изплатени 168 000 лева, като има да получава още 552 000 лева

С най-голяма изгоряла облага е Иваничка Х. от с. Градница, чийто лотариен билет е от вариация "Златните пирамиди.Съкровищата на фараона: 1 облага х 2 000 000 лв., 3 х 500 000 лв., 5 х 250 000 лв. ". С него тя удря
джакпота от 2 000 000 лева Тя незабавно получава 200 000 лева от тях, а останалите би трябвало да бъдат изплатени на равни вноски от 90 000 лева в продължение на 20 година Първата е трябвало да бъде платена на 28.02.2021 година, само че това няма да се случи.

ПРЕТЕНЦИИ НА ФИРМИ

По делото за неплатежоспособност на "Ню Геймс " като кредитори се явяват и няколко юридически лица. На първо място е самата "Национална
лотария ", която има подписано съглашение с компанията на Божков, от което произлизат отговорности и за двете страни. "Двете сдружения са представлявани от едно и също физическо лице - Димитър Ганев, който е изпълнителен шеф и на двете. Съставените от него документи и осъществените правни дейности и счетоводни записвания се явяват съмнителни по повод годност им и правно деяние, като съдът регистрира и това, че нито един от документите не разполага с достоверна дата ", написа в решението си арбитър Жаклин Комитова.



Снимка: Булфото - Димитър Ганев

Молба е постъпила и от "Лото БГ " ООД, което още веднъж се съставлява от Димитър Ганев. Фирмата претендира за взимания по силата на контракт, само че съдът отхвърля тези искания. "Наличието на контракт за заем не потвърждава единствено по себе си, че сред страните е зародило заемно правно отношение, по което се дължи осъществяване. От показаните от кредитора доказателства не може да се откри, че е настъпило претендираното от него действително предаване на парична сума в размер на 175 557,22 лв. ". отбелязва съдията.

Търговецът "Лото Гид " ЕООД от своя страна твърди, че "Ню Геймс " му дължи 1 055 841.40 лева от налични непродадени билети и от изплатени облаги до 100 лева Съдът обаче отхвърля част от настояванията, като понижава размера на предявените вземания до 397 862 лева

Най-съществени са претенциите на кредитора "САЙЕНТИФИК ГЕЙМС ИНТЕРНЕШАНЪЛ ЛИМИТИД “, който е регистриран и реализира активност в Обединеното кралство. Фирмата е профилирано в производството и продажбата на програмен продукт, съоръжение и артикули за лотарийни игри, като създава лотарийни билети и талони. С нея "Ню Геймс " подписва контракт за произвеждане на талони за триене. Съдът взема решение, че въпросното сдружение фактически има вземания в размер на 1 084 721 евро главница и лихви 34 012 евро.

НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ ПЛАЩАНИЯ

В решението на съда се установи още недобросъвестна процедура от страна на "Ню Геймс ". "Длъжникът съзнателно е сключвал контракти за заем, с цел да усили общата си задлъжнялост, със обвързвано с него сдружение, с което злепоставя ползите на всички останалите кредитори. Освен това по този метод същият основава предпоставки за водене на отменителни искове, което в допълнение ще натовари с разходи масата по несъстоятелността ", написа арбитър Комитова.

Тя обръща внимание и на осчетоводените отговорности по сметка ’’Доставчици национална лотария”. Техният размер в салдото на "Ню геймс " към към 29.02.2020 година (непосредствено след закриването на монетната лотария) е 25 096 177 лева, а към 31.08.2020 година към този момент е понижен до 1 182 572 лева "Това се дължи на осъществени в интервала февруари - август 2020 година прихващания на взаимни вземания и отговорности с съображение “протокол за прихващане "’, “изявление за прихващане ", “цесии” и “изплатени облаги ".

Най-голямото такова прихващание е към компанията "Лафка Маркет ", която беше под въздействието на депутата Делян Пеевски преди да разгласи банкрут. То е направено на 20.03.2020 година и е за 15 591 027 лева "Всички по този начин изброени в таблиците прихващания, заплащания, цесии, заплащания на облаги, осъществени в интервала от 04.03.2020 година до 18.06.2020 година и до сегашния миг, са недействителни съгласно чл.645 и чл.546 от Търговския закон, без значение от датата на осчетоводяването им - заради липса на единодушие според член 635 ал.1 от Търговски закон, обещано от краткотрайния синдик, позволен като обезпечителна мярка ", безапелационен е съдът.

ОСТРА КРИТИКА

Съдия Комитова не икономисва рецензия към законодателя поради метода, по който Законът за
хазарта беше изменен, с цел да бъде ликвидирана частната монетна лотария.

"Безспорно е, че след този миг длъжникът „ Ню Геймс “ АД се е оказал в неспособност да упражнява главната си активност - образуване на лотарийни игри. При това, законодателят не е планувал някакъв временен интервал, който да даде опция на сдружението да реорганизира активността си ", отбелязва съдът и добавя:

"Като съд по несъстоятелността, който се сблъсква с търговскоправните, гражданско-правните и обществени последствия, резултат от законодателното преуреждане на хазартната активност във връзка с длъжника „ Ню Геймс “ АД, не може да не се уточни, че изменението на Закона за
хазарта нарушава правната сигурност и основава цялостна непредвидимост във връзка с активността на правните субекти, които добросъвестно до този миг са осъществявали такава. Безспорно открито по делото е, че до влизането на изменението на Закона за хазарта длъжникът „ Ню Геймс “ АД е работил при съблюдаване условията на закона и въз основа на съответни лицензии, под контрола на страната, и както е посочено нагоре е изпълнявал в период и напълно своите отговорности ".

Според съдията законодателят е "нанесъл непоправима щета и на лицата, спечелили облага, както и на всички контрагенти на ответното сдружение, свързани с процеса за разпространяване на лотарийни билети и съпътстващите това действия, защото прави невероятно заплащането на облаги ". "За сходен извод не са нужни някакви специфични познания - достатьчна е естествената житейска икономическа и правна просвета, с цел да може да се планува настъпването на сходни последствия. Последици, които във веригата на съгласуваност на стопанските субекти, нанасят и спомагателни вреди на стопанския живот в страната ", безапелационна е арбитър Комитова.

Не на последно място е наблегнато и на това, че спънка пред активността на хазартната компания са указали и запорите от Национална агенция за приходите. "Към сегашния миг съдът не разполага с данни някой от тези актове да е влезнал в действие. Напротив, на съда е служебно известно, че с решение на Административен съд - София град са били анулирани предварителни обезпечителни ограничения (запори на банкови сметки), за застраховане на открито и изискуемо обществено взимане на "Ню Геймс " АД в размер на 273 150 550,57 лв.. Това решение е дефинитивно и е влезнало в действие ".

В последна сметка съдът афишира "Ню геймс " в неплатежоспособност, приключва активността на компанията и назначава за краткотраен синдик Тихомир Найденов.

НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТ

С решение на Софийския градски съд от 23 декември в несъстоятелност е оповестена и друга компания на Васил Божков  Васил Божков Васил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 година във Велинград. Божков е български предприемач, апетитен от - "Ай Си Ес " ЕАД. Едноличен притежател на капитала ѝ се явява сдружението "Евробет " ООД. За краткотраен синдик на сдружението е назначен Ванко Митев.



Според съда прихващанията в тази таблица са недействителни

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР