Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението от

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението от
Коментари Харесай

ВАС отмени решението на КЗК фиррмата ЕМКО на Емилиян Гебрев да придобие Дунарит

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира решението от 2016 година, с което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на оръжейния търговец Емилиян Гебрев да придобие посредством компанията си " Емко " контрола над " Дунарит ", чрез нарастване на капитала на завода, заяви " Канал 3 ".

Наскоро Гебрев изясни, че собственик на 99,52% от " Дунарит " е " Емко ", която е на Гебрев, а 0,48 се имат персонално от него.

С вчерашното решение на съда делото се връща на Комисия за защита на конкуренцията за ново изговаряне, като това стане при вземане предвид с претекстовете на решението на Върховен административен съд.

Според съда Комисия за защита на конкуренцията е приела за даденост изказванията по делото, не е изследвала задълбочено нито оборотите на предприятията, нито цялата картина на собствеността върху " Дунарит ". Така е постановила, че договорката не би нарушила възбраната за основаване на монополно състояние, като с това се основава заплаха от такова на пазара.

" От събраните в хода на административното и правосъдно производства доказателства се открива, че все още на взимане на решение от страна на акционерите на " Дунарит " АД за подписване на нотифицираната договорка с " Емко " ЕООД, едноличен надзор върху придобиваното дружество се реализира от " Кемира " ЕООД, което сдружение понастоящем /видно от оспореното решение на КЗК/ се намира под едноличният надзор на " ТМН " ЕООД, а все още на подаване на уведомлението едноличен надзор се е осъществявал от " Хедж Инвестмънт България " АД ", написа в решението на съда.

Магистратите показват още, че " неналичието на осъществена задълбочена оценка на концентрацията, и не осъществяване на разбор за предстоящото влияние върху концентрацията на съответния пазар и върху потребителите, както и неизследване на въздействието на концентрацията върху пазара, е довело до постановяване на решение от Комисия за защита на конкуренцията, което е следвало да се анулира " ".

" Единствено при осъществяване на първокласен разбор на концентрацията върху съответния пазар и на господстващото състояние, като и на пазарното състояние на предприятията, би обосновал съществуването или неналичието на материално правна легитимация във връзка с касаторът ", написа още в решението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР