Петчленен състав на Върховния административен съд отмени определение от 23

...
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени определение от 23
Коментари Харесай

ВАС ще гледа делото за Указанията на ЦИК за видеонаблюдението на изборите

Петчленен състав на Върховния административен съд анулира определение от 23 декември 2022 година по административно дело № 3603/2021 година на тричленен състав на Върховния административен съд и връща делото за продължение на съдопроизводствените дейности. С него тричленният състав на Върховен административен съд него е оставил без разглеждане касационните тъжби на Комисията за отбрана на персоналните данни и ЦИК срещу Решение № 1636/15.03.2021 година на Административен съд София – град по дело № 2363 година от 2021 година, с което бе позволено видеонаблюдението по време на изборите, заяви Върховен административен съд.

Делото пред първоинстанционния съд касае анулирани взаимно издадените Указания по отношение на обработването и отбраната на персоналните данни, признати на съображение чл.57, ал.1, т.49 от Изборния кодекс от КЗДЛ с решение от съвещание от 28.01.2021 година и от ЦИК с решение по т.4 от Протокол № 284 от 08.02.2021 година С тях се вкара възбраната за лъчение онлайн в изборния развой. В тях се споделяше, че " средствата за всеобщо осведомление, фотографите, публицистите и видеооператорите на свободна процедура " могат да снимат в помещението. " Всички останали участници в изборния развой не могат да обработват персонални данни посредством видеозаснемане и/или разпространяване заради несъответственост на ролята им в изборния развой с задачата на култивиране на персонални данни посредством видеозаснемане в изборния развой ".

Петчленният състав приема, че в несъгласие с данните по делото тричленният състав на Върховен административен съд е извел юридически извод, че ЦИК и КЗЛД нямат юридически интерес да оспорват неподходящото за тях правосъдно решение. Още повече, че с определение от 18.10.2021 година по същото дело (3603 от 2021 г.) правосъдният състав вярно е приел, че атакуваният административен акт на ЦИК и КЗЛД е акт с неведнъж деяние при и във връзка провеждането на избори, без значение от техния темперамент, т.е., както за народен, по този начин и за европейски парламент, както за органи на локално самоуправление, по този начин и за президент и вицепрезидент. С него се засягат права и законни ползи и се основават отговорности за неустановен брой получатели, заради което не може да се показа извода на тричленния състав на Върховен административен съд, че откакто Указанията са издадени преди изборите, извършени на 04.04.2021 година, то е изнемощял и правният интерес от осъществяване на правосъден надзор по отношение на законосъобразността на акта. Още повече, в обстановка, в която процесните Указания не са анулирани или променени, респективно същите не престават да са настоящ акт, признат при категорично позоваване на правото на Европейски Съюз.

От значително значение е и събитието, че по делото е отправено и преюдициално питане, по което е постановено решение от Съда на Европейски Съюз, само че последното е регистрирано единствено официално в претекстовете на обжалвания правосъден акт. За верния излаз на разногласието е належащо тълкуването, обещано от Съд на Европейския съюз с решението по дело С- 306/21, да бъде съотнесено към противоречивите обстоятелства.

Петчленният състав приема, че тричленният състав на Върховен административен съд следва да реши правилността на обжалваното решение по отношение на преценката по отношение на законосъобразността на оспорения акт не все още на осъщественото изменение, а все още на издаване на оспореният акт – събитие, което посоченото изменение не визира и което, в действителност, вярно е регистрирано като относимо от тричленния състав на Върховен административен съд в постановеното от него определение по хода на делото от 18.10.2021г., само че след това не е съобразено в претекстовете на обжалваното определение. Определението по административно дело № 1673 от 2023 година е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР