Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП

...
Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП
Коментари Харесай

„Митовете за БСП след 1989 г.“ оборват популярни пропагандни клишета

Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал и Фондация Фридрих Еберт - бюро България проведоха полемика и показаха сборника „ Митовете за Българска социалистическа партия след 1989 година " Събитието се организира в „ София Хотел Балкан ", зала „ Роял 1 ". Сборникът „ Митовете за Българска социалистическа партия " е нов взор върху историята на Българска социалистическа партия след 1989 година

„ Казват, че до момента в който истината си обува обувките, лъжата към този момент е обиколила света. През последните три десетилетия политическите съперници на Българска социалистическа партия използваха всяка опция да трансфорат социалистическата партия в „ комфортния провинен “, който носи отговорност за всички рецесии и провали и няма принос към нито един триумф “, сподели Петър Витанов.

Авторският колектив включва потвърдени учени и анализатори, които чудесно познават процесите в обществено-политическия живот в България - проф. Искра Баева проф. Боян Дуранкев, проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, доктор Боян Балев, Ваня Григорова, доктор Любомир Паунов, проф. Светла Бъчварова-Пиралкова, доктор Любомир Кючуков, доктор Александър Димитров

В своите текстове те оферират подробен разбор и обоснована оценка, основани на исторически обстоятелства, статистически данни, авторитетни проучвания на приети интернационалните организации. Оборват клишета във връзка външнополитическата и вътрешнополитическата ориентировка на Българска социалистическа партия, положението на пенсионната и банкова система, на опазването на здравето, ролята ѝ за основаването на олигархията в страната. Акцентът е подложен върху разминаването сред обективната реалност и битуващите в общественото пространство усещания, които към момента носят репутационни вреди на Българска социалистическа партия, доста постоянно – без никакво съображение.

„ Българска социалистическа партия е партия на 130 години, позволила своите неточности, само че и потвърдила своите достижения, доста от които имат отражение в живота ни до през днешния ден. Днес лявото придвижване набира мощ в Европа, а в България е по-необходимо отвсякога – към момента сме най-бедната страна в Европейски Съюз и първата във връзка с неравенството, което придобива чудовищни размери. Страната ни има потребност от мощна и ясно декларирана левица, която може да даде отговор на задълбочаващите се проблеми и задаващите се рецесии, да обезпечи непоклатимост, благоприятни условия и късмет за заслужен живот на всички “, сподели още Петър Витанов.

„ Българска социалистическа партия е структуроопределяща партия за българския политически живот и има огромна роля в модерната история на страната ни. Затова е значимо да се направи този прочит, който е значим освен за бъдещето на българската левица, само че и за политическото й бъдеще “, сподели модераторът на полемиката Борис Попиванов.

„ Като откривател съумях да оборя мита, че Българска социалистическа партия е откраднала пенсиите на българите. Безспорно Българска социалистическа партия носи и своята виновност за някои от взетите решения, само че, в случай че търсим организацията, която в действителност организира базовите промени в системата, като включва и финансовия втори дирек, това е ОДС “, прибавя синдикалистът Ваня Григорова.

„ Когато Българска социалистическа партия е взела участие в ръководството на страната, тя най-често е внасяла повече експертност, осигурявала е непоклатимост и успокоение “, счита икономистът проф. Боян Дуранкев.

„ Българска социалистическа партия постави големи старания от началото на 90-те години да е проевропейска партия и това е една от най-важните аргументи сега в България да няма антиевропейски настроения. Това е голяма заслуга на българската левица “, счита доктор Любомир Кючуков.

След повече от тридесет години преход хората не престават да се вълнуват от въпроса за генезиса на българските новобогаташи, част от които назовават олигарси. Според прочита на проф. д. ик.н. Димитър Хаджиниколов, измежду тях има минимум хора от Българска социалистическа партия, тъй като „ става въпрос за характерен клиентелистки олигархичен модел на ръководство, при който ползите им се осъществят посредством партии „ еднодневки “ от лидерски вид, а в Българска социалистическа партия има групов способ на ръководство и тя най-трудно се поддава на клиентелизъм “.

Дискусията събра политици, представител на научните среди, студенти, участници в неправителствения бранш.

Директорът на Фондация Фридрих Еберт - бюро България Жак Папаро показа, че сходна полемика е извънредно значима, с цел да може да се направи разлика сред обстоятелствата и пропагандата и да се правят оценка вярно освен предишните, само че и бъдещите политически процеси.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР