Петър Саган от отбора на Бора-Хансгроеспечели десетия етап от Обиколката

Петър Саган от отбора на Бора-Хансгроеспечели десетия етап от Обиколката ...

Петър Саган спечели първа етапна победа на Джирото тази година


Петър Саган от отбора на Бора-Хансгроеспечели десетия етап от Обиколката на Италия - 139 километра от Акуила до Фолиньо.

За 31-годишния словак това е първа етапна победа от началото на Джиротои общо 18-а в някоя от трите големи обиколки - на Италия, Франция и Испания.

Саган атакува 250 метра преди финалната линия и се справи безусловно с колумбиеца Фернандо Гавирия и италианеца Давиде Чимолай, които финишираха втори и трети. Времето, с което Саган спечели днешния етап, е 3 часа, 10 минути и 56 секунди. Малко по-рано, в началото на последния километър, на един от многото завои преди финала имаше падане, което разкъса групата на две, като във втората половина останаха лидерите в генералното класиране, които обаче по никакъв начин не са застрашени от първенците в днешния етап.

Начело в общото класиране с "розовата фланекла" остава колумбиецът Еган Бернал от Инеосс аванс от само една секунда пред руснака Александър Власов от Астана. Трети на 14 секунди е белгиецът Ремко Евенепул от Декьонинк-Куик Степ, а първите 10 са събрани в рамките на точно 60 секунди.

С днешната си победа Саган поведе в класирането при спринтьорите със 108 точки и ще облече "цикламената фланелка". Второто място с по 91 точки разделят Гавирия и Чимолай.

При катерачите първи с 61 точки е французинът Жофри Бушар от AG2R, пред Бернал с 48 и швейцареца Джино Медер (Бахрейн Викториъс) с 44.

Във вторник за участниците предстои първият почивен ден от началото на състезанието, а в сряда 104-тото издание на Джиротопродължава със 162-километровия 11-и етап от Перуджа до Монталсино.

Източник: gong.bg