Петър Илиев, оперативен директор на Кредитланд, разяснява основните стъпки, които

...
Петър Илиев, оперативен директор на Кредитланд, разяснява основните стъпки, които
Коментари Харесай

Как да изтеглим жилищен кредит при най добрите условия

Петър Илиев, действен шеф на Кредитланд, коментира главните стъпки, които да следваме при избор на жилищен заем

Когато вземем решение да купим жилище на заем, е наложително да се направи експертна оценка на жилището, като по този метод размерът на заема, който може да бъде провиснал, се преценява с пазарната стойност на парцела. Необходимо е също по този начин договорните връзки с продавача да включват рационални периоди за завършване на договорката и даване на нужните за банката документи.

Що се отнася до парцелите в градеж, Петър Илиев, действен шеф на Кредитланд и преподавател в семинарната стратегия на Експо " Моите пари " 2018, акцентира, че при тяхната покупка би трябвало да съобразим схемата на разплащане с продавача с условията за транширане на заема на финансиращата банка.

" Банките проучват освен доказуемите приходи на бъдещия кредитополучател, само че изискват и безупречна документи за собствеността на парцела, строителни бумаги, документи за липса на данъчни отговорности и други " – разяснява той.

Преди да вземем решението за жилищен заем обаче, би трябвало да преценим и личните си благоприятни условия. " Жилищният заем е дълготраен ангажимент и сериозен непрекъснат месечен разход в семейството. Преди всичко е належащо да чакаме релативно сигурни и регулярни месечни приходи в обозримо бъдеще ", поучава Петър Илиев. Той разяснява, че най-хубавият вид е сами да определим търпим бюджет за месечна вноска по заема, защото познаваме най-добре структурата на приходите и разноските на семейството. Следващата значима стъпка е да предвидим най-малко 15-20% от продажната цена на парцела – така наречен самоучастие, с което ще можем да си осигурим по-изгодна цена на банковото финансиране.

При избор на банка, към чиито услуги да прибегнем, е целесъобразно да се проучват предложения от най-малко три банки, сравнявайки три критерия - общата цена на заема по Годишен % на разноските (ГПР) и по общо изплатените суми в края на интервала (лихви, такси, комисиони и застрахователни награди по изискваните от банката застраховки), лихвения риск, т.е. от какво зависи лихвеният % по заема и какви са рисковете да се усили, и изискваните застраховки и застрахователни покрития.

При установяване на сумата на финансиране, която търсим, следва да вземем поради освен продажната цена на жилището и наличното самоучастие, само че и всички първични разноски, свързани със договорката: брокерски комисиони, адвокатски възнаграждения, банкови такси, локални налози, нотариални такси и други разходи при придобиване на парцела и основаване на ипотеката. Не бива да забравяме и груба калкулация на всички незабавни разноски за ремонт и обзавеждане на новозакупеното жилище, с цел да можем да го използваме по предопределение.

Темата за най-изгодните условия при изтегляне на жилищен заем е измежду водещите акценти в семинарната стратегия на Експо " Моите пари " 2018. Това само по рода си в България събитие ще се организира на 27 и 28 октомври в Интерпред, гр. София, със свободен вход и под наслов " Разкодирай твоите финанси ". ИНСМАРКЕТ е медиен сътрудник, избрал да поддържа събитието.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР