Петър Чолаков, политолог, в коментар за Deutsche Welle Около консултациите

...
Петър Чолаков, политолог, в коментар за Deutsche Welle Около консултациите
Коментари Харесай

Консултациите при президента: Какви сметки си прави Радев

Петър Чолаков, политолог, в коментар за Deutsche Welle
Около консултациите при президента, свързани с конституционната процедура по връчването на мандата за сформиране на държавно управление, се сътвори непотребна драма и напрежение. Никаква изгода няма за хората и за страната от израждането на консултациите в битка за превъзходство сред Радев, от една страна, и " Продължаваме промяната " и Българска социалистическа партия, от друга.

Най-напред Политическа партия и Българска социалистическа партия безусловно излишно съгласно мен се отнесоха неуважително към президентската институция. Те взеха решение да не отидат на плануваните срещи с президента, като причините, които акцентираха, с цел да изискат пролонгация, не звучат задоволително съществено. Актуализацията на бюджета, а ненапълно и партийните заседания несъмнено са прозвучали на мнозина като несръчни оправдания, с цел да се прикрие засегнато политическо его.

Радев може и да е подлагал на критика, да не кажем нападал, безпричинно Политическа партия и Българска социалистическа партия. Но конституционната процедура не би трябвало да става пленник на политически боричкания. Час по-скоро би трябвало да се обясни: ще може ли този парламент да роди ново държавно управление, та въпреки и " седмаче ", или ще се върви на нови избори.
Реклама
Както се вижда от последното проучване на " Галъп ", над 60% от българите са на мнение, че актуалната обстановка (правителство, свалено с избор на съмнение, неразбираеми политически и стопански перспективи) е проблематична. Най-много - над 40%, чакат да се образува нов кабинет с мандат на " Продължаваме промяната ".

Като не отидоха на консултациите в понеделник, от Политическа партия оставиха усещането, че не правят оценка задоволително тези упования. Ако бяха изтъкнали аргумента, че им е нужно повече време, с цел да проведат предварителни диалози за състав и поддръжка за кабинета, надали някой би ги упрекнал. Но и това наложително трябваше да бъде направено учтиво и професионално.

От своя страна Радев реагира прекомерно хлапашки, като " отряза " Политическа партия и Българска социалистическа партия, ненадейно поставяйки завършек на процедурата по консултациите. А президентът можеше да подскаже на политиците, че съгласно него не са били на " нужното равнище ".

За похлупак, вместо за мандата Румен Радев и Тошко Йорданов трансфораха срещата във вторник в разбор на доскорошното българско несъгласие върху Северна Македония и " френското предложение ". Йорданов и Радев взаимно си подвигаха топката по тази тематика, очевидно се схващат добре по нея. Ясно е също, че става въпрос за заиграване с тези близо 60% от българите, съгласно които " националните ни ползи " не са регистрирани във " френската оферта " ( " Галъп " ). Стрелите на Има Такъв Народ и президента като че летят в една посока - против Политическа партия и всички останали (без " Възраждане ", схваща се), които гласоподаваха за рухването на ветото.
Реклама
В тази посока остава Радев да връчи третия мандат на Има Такъв Народ - единствено и единствено с цел да унижи Българска социалистическа партия и Демократична България.

Да не би и президентът да се явява на избори наесен - под маската на " Български напредък "? Или пък обмисля да ръководи взаимно с коалиция " Кремъл " ( " Възраждане ", " Български напредък ", една " опитомена " Българска социалистическа партия плюс, може би възкръсналото ИТН)? Или пък си прави други сметки - да ръководи със служебни държавни управления, като за задачата разбие на пух и прахуляк така и така разнебитената партийна система, поощрявайки битките в нея.

Това би бил скръбен завършек на втория мандат на Радев. По-важното - това е страшна и срамна вероятност за европейска България. Наивно е да считаме, че противоборството сред президента, една или друга партия и техните водачи може да изчезне с магическа пръчица. Явно е, че аргументите са по-дълбоки, че има конфликт на политически визии; не става просто дума за еснафщина, за обидчивост.

Но в името на България, изключително в този миг, когато страната е на ръба на тежка политическа рецесия, би трябвало да бъде оповестено най-малко преустановяване на огъня, вместо студената война да ескалира в гореща.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Политика 2 Политика 3 Икономика 1 Пловдив 2 Имена 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Ново държавно управление или избори: решението зависи от Кирил Петков 29 юни 2022, 17:26 Политическата рецесия: Радев и ГЕРБ форсират периодите, Политическа партия и Българска социалистическа партия забавят темпото 27 юни 2022, 17:35 Как се появи българското несъгласие против Северна Македония и за какво най-сетне може да падне 24 юни 2022, 06:00 ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " смъкнаха кабинета " Петков " 22 юни 2022, 19:28 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Петър Чолаков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР