Пета поредна събота на социални протести във Франция, но при

...
Пета поредна събота на социални протести във Франция, но при
Коментари Харесай

Сблъсъци и сълзотворен газ на поредния протест на жълтите жилетки

Пета поредна събота на обществени митинги във Франция, само че при доста по-слаба интензивност и с по-малко принуждение. Демонстрантите от придвижването " Жълти жилетки " подценена апела на държавното управление за анулация на деянията след нападението в четвъртък в Страсбург и още веднъж излязоха в Париж, Бордо, Нант, Авиньон, Безансон.

Вижте директното включване на кореспондента на БНР във Франция Юлия Талева.

Близо 70 000 служители на реда през днешния ден бяха на крайник в цялата страна. На митинга в столицата отново се стигна до конфликти, само че без предходното озлобление. Недоволството потегли от по-високите цени на горивата, само че се насочи и към други проблеми.

Въпреки че митингът в Париж приключи с по-остри конфликти сред стачкуващите и полицията, мащабите на днешното " пето деяние " на митинга на " жълтите жилетки " са очевидно по-ограничени от предишните съботи. Според френските управляващи до края на деня към 66 000 души са излезли на манифестации в страната, по-малко от 4000 се събраха в Париж.

Въпреки че тук-там в провинцията се стигна до вълнения, френската столица се размина с насилието, а към 120 души са задържани. Повечето туристически обекти и огромни магазини бяха отворени, откакто предходните митинги им донесоха огромни търговски загуби.
 Двама са починали поради блокади на Двама са починали поради блокади на "жълтите жилетки " във Франция
Водач в Белгия е умрял поради обсада на път във Франция от протестиращите „ жълти жилетки “, предава AFP. Шофьор e умрял, откакто се е блъснал в...

Преди обед в Париж стачкуващите уважиха с минута безмълвие жертвите на атентата в Страсбург във вторник, само че не се отхвърлят да стачкуват макар апелите на президента Макрон за необятен публичен спор. Едно от ясно откроените претенции на митинга е за референдум за цивилен начинания, който да дава законодателен път на предложенията на французите.


 Арестуваха над 80 души в Париж на следващия митинг на Арестуваха над 80 души в Париж на следващия митинг на "жълтите жилетки "
85 души бяха арестувани в Париж в петия следващ уикенд от митингите на "жълтите жилетки ", заяви Асошиейтед прес.
Стефан, " жълта жилетка " от региона на Париж: До гуша ни пристигна да ни приказват, че няма пари, а някои да се тъпчат. Това към този момент не е никаква представителна народна власт. Слагат хора тук-там, където печелят пари, пари и още пари посредством нашите осигуровки и цялата система. Вземат дивиденти, не заплащат налози. Вече не можем да поносим. Вече им нямаме доверие. Затова желаеме референдум по гражданска самодейност.
След нападението на коледното населено място в Страсбург и обещаните от президента ограничения за покупателната дарба изследванията сочат спад в поддръжката за блокадите и демонстрациите, само че благосклонността към настояванията на " жълтите жилетки " остава трайна измежду необятно болшинство от французите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР