Пет са основните продукти, които пазарува всяко семейство. Ежедневно пълни

...
Пет са основните продукти, които пазарува всяко семейство. Ежедневно пълни
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Колко струват най-търсените продукти и жилищата в три града у нас?


Пет са главните артикули, които пазари всяко семейство. Ежедневно цялостни и резервоара на колата си с гориво и търси жилище, което да купи в регион, кадърен за живеене.

Репортерите на bTV Лора Стаматис, Дани Атанасова и Йоана Бончева направиха инспекция в Бургас, Ямбол и София и съпоставиха цените на главните хранителни артикули, на горивата и на парцелите.

По данни на Националния статистически институт междинната инфлация за миналата година е 15,3%.

Бургас

Хранителни артикули

В Бургас eкип на bTV влезе в квартален хранителен магазин, с цел да купи артикули от първа нужда. Килограм непакетирано сирене коства приблизително 13 лв.. В кошницата слагаме още елементарен бял самун, кг бяла захар, бутилка олио, което сега е на промоция, и връзка банани. Избрани са, по съвет на продавачите, най-търсените в магазина артикули, общата им цена е 24 лв..

Горива

" По принцип цените малко са нагоре, може би това е с инфлацията, само че няма по какъв начин ", разяснява Катя Костова – покупател.

В близкия до нефтената рафинерия район цените на горивата леко са спаднали в последните дни. Отново избираме квартална бензиностанция.

" Има леко намаляване на цените. В момента дизелът се продава за 2,80 лв., всеобщият бензин 95 се продава за 2,42 лв. и газта се продава за 1,08 лв.. Понижението е от два дни. Надявам се цените да спаднат още малко, откакто стопираха износа за отвън България ", споделя Димитър Чичинов, шеф на бензиностанция.

Имоти

През последната половин година най-търсените двустайни панелни жилища в кварталите, по-далеч от центъра на Бургас, са на междинна цена към 70 000 евро, регистрират брокери.

" Цените, на които се продава един двустаен панелен апартамент, да речем в комплекс " Славейков " или " Изгрев ", се движат в порядъка на 63 000 - 64 000, когато са на първия и последния етаж, в неприятно положение в несанирани блокове. Стигат до 72 000 - 75 000 в санирани блокове. Това са отново жилища без кой знае какъв брой доста усъвършенствания. Вече в случай че са от ремонтирани, са до 80 000 евро. Средната цена е по-скоро 70 000 “, разяснява Надя Драгиева, брокер.

Този клас свободни жилища обаче се броят на пръсти.

Ямбол

Хранителни артикули

В Ямбол също проверихме цените на съществени хранителни артикули от същия лист - олио, захар, самун и краве сирене.

Поскъпването при сиренето е най-голямо, като в някои търговски обекти непакетираното доближава 16 лв. за кг. След пика преди месеци, когато бутилка олио стигна до 8 лв., през днешния ден цената е двойно по-евтина.

„ Хлябът е със същите цени от много време, олиото е поевтиняло, при захарта също има лек спад “, споделя Антоанета Терзиева, притежател на хранителен магазин.

За една година е съвсем двойна цената на бананите, която се движи твърдо над 3 лв. за кг.

Горива

Ако за някои храни пазарът е сезонен, търсенето на гориво е целогодишно.

„ Бензин зареждам. Сега е 2,45 лв. и това е хубава цена, не е както, когато беше 3 лв. “. Коментират на бензиностанция.

Имоти

Рекорден брой покупко-продажби, макар скока от близо 40% в цените, регистрират в организация за недвижими парцели в Ямбол.

„ „ Златен рог “ е междинен вид квартал и там цените на двустайно жилище се движат сред 35 000 и 45 000 евро “, споделя Стоянка Мирчева, притежател на организация за недвижими парцели.

И специалисти, и търговци не се ангажират с трайни прогнози дали избрана стока ще се подвига и с какъв брой.

София

Хранителни артикули

Цената на най-евтиния самун в столичен магазин е 1,14 лв., а на най-скъпия – 2,40 лв.. Олио откриваме на цена от 4 до 6 лв., а захарта е към 3 лв.. Сиренето тук е сред 10 и 16 лв.. За връзка банани заплащаме 5 лв.. Така сметката ни излезе 29 лв. и 28 стотинки.

Горива

Правим инспекция и на цените за горива. В столицата зареждане с бензин сега коства 2,50 лв., дизелът е 2,83 лв..

Имоти

Проверяваме какъв брой коства двустаен панелен апартамент в междинен квартал като столичния " Младост ".

„ Цените зависят от положението на парцела - стартират от 85 000 - 90 000 евро и могат да стигнат до 120 000 евро, в случай че са добре ремонтирани. За междинна цена можем да кажем към 100 000 евро. Ако не е панел, цената е с 15-20% по-висока “, споделя Страхил Планинец, брокер на недвижими парцели.

А аргументите за по-високи цени, съгласно експертите, са поскъпналите строителни материали, възходящото търсене и по-достъпните заеми.

Равносметката демонстрира, че най-скъпо излиза извършването на покупки на хранителни артикули в София. С близо 3 лв. по-евтино пазарим същите артикули в Ямбол. За минимум пари ще ги намерим в Бургас. При горивата няма обилни разлики в тези три града. При жилищата се резервира наклонността най-скъпи да са парцелите в София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР