Пет препоръки за защита на свободното слово представиха участниците в

...
Пет препоръки за защита на свободното слово представиха участниците в
Коментари Харесай

Свобода на медиите в Европа: Код червено

Пет рекомендации за отбрана на свободното слово показаха участниците в интернационалната конференция " Медийна независимост и плурализъм: Как да рестартираме главния дирек на Европейски Съюз ", която се състоя през днешния ден в София. " Дневник " разгласява цялостния текст на заключителната им декларация.

Свобода на медиите в Европа: Код алено

През 1997 година Софийската декларация на ЮНЕСКО за свободни и плуралистични медии бе ревнив апел за прогрес в подтекста, в който появяването на нови осведомителни и информационни технологии се считаше за нова опция за плурализъм, икономическо и обществено развиване, народна власт и мир. Сега, 21 години по-късно, самостоятелните медии в Европа претърпяха невиждан напън. Комбинацията от разнообразни фактори, като убийствата на публицисти и физическите закани против тях, възходящия политически и институционален напън, репресивното законодателство, ориентирано към медиите, разрушителните технологии и финансовата рецесия, слагат съществуването на свободните медии в редица европейски страни в риск.

Свободният достъп до разнообразна информация и мнение е освен главно право на индивида, само че е от значително значение за жителите да вземат участие в демократичното общество. Това е главната рамка, позволяваща на хората да държат виновни представителите на властта, с цел да се лимитират престъпността и корупцията, което е основен фактор за обезпечаване на функционираща народна власт.

Създаването на следени медии е първата стъпка към моделите на обществено ръководство, известни като " меки диктатури " или " превзета страна ", което основава съществени закани за естественото действие на демокрацията освен за съответните страни, само че и за целия Европейски съюз.

Неотдавнашните събития в някои от държавите-членки на Европейски Съюз явно нарушават националното и интернационалното право, когато става въпрос за отбрана на медийната независимост, а точно Всеобщата декларация за правата на индивида, Международния пакт за цивилен и политически права, Европейската спогодба за правата на индивида и Хартата на главните права на Европейския съюз (ЕС). Европейски Съюз и Съветът на Европа сътвориха правни процедури за отбрана на свободата на изложение в Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на индивида. Въпреки това тези структури от време на време не са задоволителни, с цел да поддържат и наложат главните европейски полезности и конституционните си обичаи.

Бюджет на Европейски Съюз и господство на закона

На 2 май 2018 година Европейската комисия предложи бюджет за интервала 2021-2027 година и изготви стратегически проект за наказване на страни, за които твърди, че са нарушили главните полезности на Европейски Съюз. Планът обвързва финансирането от Европейския съюз с правилата на правовата страна, само че е прекомерно стеснен и не загатва свободата на медиите.

Комисията предлага нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансовите опасности, свързани с общите дефекти на правовата страна в държавите-членки. Новите принадлежности биха разрешили на Съюза да прекрати, понижи или ограничи достъпа до финансиране от Европейски Съюз по метод, който е в сходство с типа, тежестта и обсега на минусите на правовия ред. Такова решение ще бъде препоръчано от Комисията и ще бъде признато от Съвета посредством гласоподаване с квалифицирано болшинство, което ще направи невероятно една или две страни да блокират наказателните ограничения.

Предложението се очакваше и беше направено в отговор на Полша, първата и единствена страна, която до момента е обект на механизма на върховенството на закона, защото Европейска комисия откри редовно държание, поставящо демокрацията в заплаха. Унгария също е на радара на Комисията, където демократичните условия се утежниха, откакто продължителни старания за институционализиране на " нелибералната народна власт " в страната. Полша и България, председателстваща Съвета на Европейски Съюз, бяха измежду първите страни, които реагираха негативно на оферти нов правилник.

Убийства и физически закани

Ерозията на европейския либерален модел, наклонност, следена през последните години, продължава и става все по-тревожна. Регионът е разтресен от две убийства и от закани към проверяващи кореспонденти, както и невиждани вербални офанзиви против медиите. Традиционно безвредната среда за публицисти в Европа стартира да се утежнява. Две убийства за пет месеца, първото в Малта и второто в Словакия, демонстрират обезпокоителен спад за демокрациите на континента. В Малта, гибелта на журналистката и блогър Дафне Каруана Галиция, в резултат на съзнателно сложена бомба в колата ѝ, повдигна завесата на правосъдния тормоз и закани, на които непрекъснато са подложени публицисти от островната страна.

Каруана Галиция е била заплашвана от години и е била обект на 42 цивилен и пет наказателни каузи. Словакия към момента е разтърсена от убийството на 27-годишния кореспондент, проверяващ корупцията и мафията. През април италианските правоохранителни органи осуетиха подготвяното от мафията ликвидиране на журналиста Паоло Боромети.

Икономическа резистентност

Независимостта на медиите и свободната публицистика е допустима единствено в случай че медийните компании са стопански самостоятелни и финансово устойчиви. През 21 век издателите на печатни медии остават главните вложители в журналистическо наличие и са нараснали старания и вложения, с цел да предложат най-новите новаторски цифрови услуги за читателите в Европа и в останалата част на света. Тези достижения се оказват плодотворни, защото вестникарските изявления доближават до невиждано висок брой читатели. Този триумф единствено удостоверява, че бъдещето на пресата е освен цифрово, само че и цялостно с благоприятни условия за разширение на читателския интерес към изявленията на вестници и списания.

За страдание, през последното десетилетие забележителна част от икономическата база на самостоятелните медии е ерозирала. Медийните компании изпитаха двоен потрес от рецесията в бизнес цикъла и бизнес модела си.

Възстановяването от световната финансова рецесия в Европа беше прекомерно постепенно и прекомерно скъпо и съответства с рецесията в медийния бизнес модел. Също по този начин, появяването на цифрови платформи и световни цифрови колоси като Гугъл и Фейсбук ускори неравнопоставеността сред медиаторите и вложителите и основателите на наличие, а точно издателите. Въпреки възходящото търсене на вести и мнения, обезпечаването на доходи от такова наличие се оказва предизвикателство, защото авторското право и законите за Данък добавена стойност от интервала преди въвеждането на цифровите технологии не могат да защитят вложенията и пазарния дял, както и необятният достъп до онлайн наличие дават на главните платформи лъвския дял от рекламните доходи.

Данните на Бюрото за интерактивна реклама от 2016 година демонстрират, че 89% от разноските за онлайн реклама са отишли за Гугъл и Фейсбук, като останалите 11% са за всички останали цифрови играчи.
Много оферти на Европейски Съюз, свързани с цифровата сфера, заплашват с тежки и несправедливи правосъдни и административни процедури. Като да вземем за пример оферти за електронна конфиденциалност, които биха дали предимство на най-силните софтуерни играчи и биха въпрепятствали по-малките играчи, които са подвластни от «бисквитки» и от комплицирано съдействие с трети страни, с цел да бъдат част от стопанската система на данни.

В доста страни от Европейски Съюз икономическите компликации, които медийните компании са претърпели, доведоха непосредствено до централизация на политически надзор над медиите и засилена взаимозависимост от държавното финансиране. В някои случаи ръководещите политически елити употребяват средства на държавното управление и Европейски Съюз, с цел да поддържат лоялните медии и да манипулират публичното мнение. В тези страни публичната телевизия и радио също са изгубили самостоятелност или са под възходящ политически напън. На процедура тези процеси доведоха до това, че огромни елементи от медийния пазар минаха под контрола на ръководещите политици и техните поддръжници за задачите на пропагандата, като в същото време започнаха тежки офанзиви против дребното останали самостоятелни медии. Близо сме до карйната «цел» за безотчетна власт в някои от страните в Европейски Съюз.

Код алено за медийната независимост в страни в Европейския съюз
Полша

Изглежда нищо не е в положение да спре " Право и правдивост ", национално-консервативната партия, спечелила изборите през октомври 2015 година, която се стреми към коренно реформиране на Полша, както сметне за уместно, без да зачита тези, които мислят по друг метод. Свободата на медиите е една от главните жертви на техния план. Обществените медии публично са преименувани на " национални медии " и са преобразувани в представители на държавната агитация. Техните нови ръководители не търпят нито съпротива, нито индиферентност от страна на чиновниците и отстраняват тези, които отхвърлят да се съобразят.

Разследващият публицист Томаш Пиатек беше застрашен с отнемане от независимост поради рецензиите, отправени към министъра на защитата по отношение на връзките му с съветските разследващи служби и трябваше да изчака доста месеци преди обвиняванията да бъдат дефинитивно оттеглени. Съветът за радио и телевизия, който в този момент е под контрола на държавното управление, се опита да наложи санкция на частния ефирен канал TVN за лъчение на антиправителствени послания при отразяването на вълна от митинги през декември 2016 година Впоследствие санкцията беше анулирана под интернационален напън. На всички апели за сдържаност държавното управление дава отговор с познатите причини, нетърпящи противоречие.

Унгария

Бизнесмените, които са в тесни връзки с партия «Фидес» на премиера Виктор Орбан, освен съумяха да придобият нови медии през 2017 година, само че и да заместят задграничните медийни компании, вложили в маджарски медии. Най-големият им триумф бе поемането на надзор над последните три районни ежедневника. Независимо от това, унгарският медиен пейзаж към момента е разнороден и печатни и онлайн издания не се двоумят да разгласяват следствия за хипотетична корупция, включваща най-влиятелните персони от Фидес и държавни чиновници. В Унгария съжителстват два вида медии. Единият се състои от проправителствени и про-Фидес медии, захласнати от тематиката за миграцията, " отбраната на Унгария и нейните граници " и очернящата акция против унгарско-американския милиардер човеколюбец Джордж Сорос.

Другият вид медии са ориентирани към откриване на корупционни кавги. Оцеляването на медиите, критикуващи държавното управление, се дължи значително на някогашния сподвижник на Орбан Лайош Симичка, който през февруари 2015 година се разграничи обществено от премиера и продължава да финансира медийна империя, основана в началото за поддръжка на Фидес. Правителството и неговите бизнес съдружници към този момент са се наточили на две медии - най-големият търговски канал RTL Klub и водещият политически информативен уебсайт Index.hu. И двете подлагат на критика държавното управление.

България

През миналите години свободата на медиите в България се утежнява с тревожни темпове. Според международния показател за свободата на медиите на Репортери без граници, България се е смъкнала със 75 позиции през последните 12 години – от 36-та през 2006 година до 111-то през 2018 година Налице е възходящ политически напън и възходящ брой физически закани против проверяващи публицисти, издатели и самостоятелни медии. Основният инструмент за практикуване на напън е концентрацията на благосъстоятелност върху медиите, икономическите зависимости и други форми на политически надзор върху по-голямата част от медийното пространство и монопол върху каналите за разпространяване на медийно наличие. Моделът включва също по този начин мощно въздействие върху държавното управление, прокуратурата и правосъдната власт, както и надзор над множеството самостоятелни регулатори. Всичко това съставлява голям политически и бизнес конгломерат, управителен от настоящия политик, някогашен магистрат, бизснесмен и медиен притежател Делян Славчев Пеевски.

От 2009 година, с къси спирания, България е ръководена от ГЕРБ и техния водач и министър председател с три мандата - Бойко Борисов, който се радва на комфорт от страна на следените от Пеевски медии. Премиерът Борисов освен непрекъснато отхвърля да признае, че съществува опасност за свободата на медиите, само че играе основна роля за увеличение на достъпа на господин Пеевски до обществени запаси, като в същото време му дава спомагателни институционални принадлежности за принуда, в това число законодателни решения, употребявани против самостоятелните медии.

Малта

2017-та бе белязана от бомбения атентат против Дафне Каруана Галиция, проверяваща журналистка, която бе разкрила " мръсните секрети " на локалната политика и индиректно провокира предварителни общи избори през юни 2017 година Години наред тя е била под възходящ напън поради известността на нейния блог и работата ѝ по разплитане на локалните връзки от така наречен Досиета Панама и така нататък Към момента на убийството ѝ против нея към този момент са били заведени 42 цивилен желае и пет наказателни каузи за клюка. Тя също бе непрекъснат обект на закани и други форми на тормоз. Съдебният тормоз имаше за цел да я в профил от публичния живот. Нейният случай беше типичен образец за правосъдни каузи, в които авторитетни ищци се пробват да употребяват страха от големи разноски за правна отбрана, с цел да затворят устата на критиците си. Под опасност от страна на известни персони или бизнес групи, самостоятелните медии са принуждавани да правят отстъпка и да отстранен изявления от своите уеб сайтове.

Словакия

Убийството на проверяващия кореспондент Ян Куцяк през февруари 2018 година провокира невиждан политически трус в Словакия и стресна интернационалната общественост. Куцяк организираше следствие за уеб страницата Aktuality.sk по отношение на хипотетични връзки сред италианската мафия и Smer-SD (ляво-популистката партия, която оглавява ръководещата коалиция) и хипотетичното заграбване на средства от Европейски Съюз. В незавършена публикация, оповестена след гибелта му, той упреква премиера Роберт Фицо в директно присъединяване.

Министрите на културата и вътрешните работи бяха принудени да подадат оставка и след огромни улични митинги, самият Фицо трябваше да последва образеца им. Подобно на други словашки политици, Фицо бе подложен на засилени офанзиви в медиите. През ноември 2016 година той разказва публицистите като " мръсни антисловашки проститутки " и ги упреква, че се пробват да попречват европейското председателство на Словакия. Така той реагира в отговор на въпрос за хипотетични нередности в публичните поръчки, свързани с председателството. При неналичието на мощни институции, които биха могли да ги защитят, публицистите в Словакия от ден на ден са изложени на всевъзможен тип тормоз, заплашване и оскърбления.

Убийството на Куцяк възобнови въпросите за необяснимото изгубване на двама публицисти, единият през 2008 година, а другият през 2015 година и още веднъж сложи въпроса за сигурността на публицистите. През последните години словашки медии, които преди този момент бяха благосъстоятелност на водещи интернационалните медийни компании, бяха добити от локални олигарси, чиито съществени бизнес ползи са отвън публицистиката. В момента е запллашен публичният радио и ефирен оператор RTVS, който през последните години стана знак на журналистически интегритет.

През август 2017 година неговият общоприет шеф закри единствената проверяваща телевизионна стратегия в страната, след излъчването на сериозен репортаж за по-малката партия в ръководещата коалиция. Правото на отговор на сериозно медийното отразяване, което политиците получиха от медийния закон от 2007 година, бе лимитирано в изменение от 2011 година, само че клеветата към момента се санкционира със затвор до 8 години затвор, според наредба на Наказателния кодекс, която политиците не престават да употребяват за подаване на тъжби против самостоятелни публицисти и медии.

Чехия

Трудно е да си представим президент да извади огнестрелно оръжие пред публицисти, само че това направи президентът на Чешката република Милош Земан на конференция през октомври 2017 година, размахвайки «Калашников» с надпис " за публицисти ". Преизбран през януари 2018 година, Земан има уязвимост към този тип провокации и неведнъж е описвал публицистите като " оборска тор " и " хиени ". Президентът и няколко други политически водачи неотдавна ускориха вербалните си офанзиви против независимостта на публичните медии, изключително на Чешката телевизия. Също по този начин има няколко нови законопроекти, които биха нараснали обсега на наказателните наказания за клюка, изключително клеветата против президента. Нивото на централизация на благосъстоятелност върху медиите стана сериозно, защото новите олигарси започнаха да употребяват своето благосъстояние през 2008 година, с цел да купуват вестници и да засилят въздействието си. Един от тези олигарси, министър председателят Андрей Бабиш, има един от най-влиятелните ежедневници в Чехия.

Препоръки за осъществяване на бъдещи политики:

1. Журналистите, издателите, Неправителствени организации и други основни заинтригувани страни би трябвало да обединят напъните си за възстановяване на успеваемостта при потреблението на механизми за правна отбрана в Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на индивида. Една практическа концепция би могла да бъде основаването на експертно юридическо лице " Фонд за отбрана на свободата на медиите ", който да подкрепя жителите, самостоятелните публицисти, издателите и медийните компании при използването на интернационалните закони против злоупотребата с власт на локалните държавни управления. Такъв фонд би могъл също да инициира и поддържа самостоятелни интернационалните следствия на случаи на медиен напън от високопоставени персони в държавите-членки на ЕС;

2. Европейската комисия следва да разшири новопредложената наредба, като обвърже отпущането на средства от Европейски Съюз освен с правовата страна и върховенството на закона, само че и със свободата на медиите в държавите-членки и претендентите. Освен върховенството на закона, комисията следва също категорично да следи за спазването на локалното и европейското законодателство за нарушение на правата на индивида, свободата на изложение, гражданското общество и действието на демокрацията. В страни като България, Унгария и Полша репресиите против свободата на медиите се вършат през множеството време с правни институционални принадлежности, основани от изключително законодателство на национално равнище.

На 3 май 2018 година Европейският парламент гласоподава резолюция, споед която Комисията би трябвало да работи за основаването на механизъм на Европейски Съюз за народна власт, господство на закона и главните права, съпроводен от самостоятелни механизми за наблюдаване, които да оценят положението на свободата и плурализма на медиите и всички нарушавания, свързани с това.

3. Медийният бизнес модел е в преход . Икономическото оцеляване на медийните компании и самостоятелната публицистика на по-малките пазари е доста мъчно. Свободните медии обаче са крайъгълният камък на гражданското общество и действието на демокрацията. Европейски Съюз преглежда свободната преса и свободата на изложение като " публично богатство " и би трябвало да създаде публични механизми за устойчивото си финансиране, с цел да подсигурява своята самостоятелност. Това би могло да включва финансиране от Европейски Съюз, ориентирано директно към публицисти и медийни компании в държавите-членки, като се заобикаля посредничеството на локалното правителство;

4. Насърчаване на нововъведенията и подкрепяне на цифровата промяна на медиите в Европейски Съюз. Европейски Съюз би трябвало да създаде по-разнообразен инструментариум, който да помогне за превъзмогване на софтуерните разлики сред европейските медийни компании и световните платформи. Също по този начин, да се насърчи предприемачеството в региона на медиите и новосъздадените компании в търсене на нови, устойчиви бизнес модели и новаторски способи за обезпечаване на приходи;

5. Заинтересованите страни от Европейски Съюз и страните членки би трябвало да поддържат изрично правото на издателите по отношение на прегледа на Директивата за авторското право, с цел да могат издателите да ползват по-добре своите към този момент съществуващи права и да спомогнат за договарянията с главните платформи. В допълнение, би трябвало да се оеднаквят ставките на Данък добавена стойност за печатни и онлайн издания. Освен това би трябвало да се подсигурява, че цифровата сфера е място, където всички участници могат да съумяват, като обезпечат равнопоставеност и повече баланс с софтуерните колоси и платформи. Подкрепата на професионалните медии е от значително значение за демократичния живот и просветеността на европейските жители и единственото дълготрайно решение за противопоставяне на дезинформацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР