Пет политически формации със сигурност влизат в 49-тото Народно събрание. ГЕРБ-СДС

...
Пет политически формации със сигурност влизат в 49-тото Народно събрание. ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

„Екзакта“: 5 партии влизат в НС, прогнозата за първо място е невъзможна

Пет политически обединения сигурно влизат в 49-тото Народно заседание. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на акцията. Дистанцията сред двете водещи обединения е дял, доста по-малък от статистическата неточност при сходни проучвания. Това прави невъзможна към 26 март прогнозата за това кой ще е първи и кой втори. Това излиза наяве от социологическо изследване на „ Екзакта “.

Настоящото национално проучване на Екзакта Рисърч Груп е извършено в интервала от 21 до 26 март 2023 година Интервюирани са 1050 пълнолетни български жители в 71 обитаеми места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано “лице-в-лице ” изявление.
Изследването е осъществено със средства на „ Екзакта Рисърч Груп ” като част от изследователската стратегия на организацията.

1.Намеренията за гласоподаване към 26 март

Седмица преди вота, 41% от българите заявяват безапелационното си желание да гласоподават на парламентарните избори на 2 април. Тези хора правят оценка вероятността да отидат до урните като 100%-ова. Известен растеж на интензивността може да пристигна от деклариращите, че сигурно ще гласоподават, само че уточняващи в това време, че още не са решили за кого ще дадат гласа си. Те са 13% от пълнолетните българи и биха могли да внесат промени при подреждането на партиите с близки резултати.

Към 26 март най-висока готовност записваме измежду електората на Движение за права и свободи.

В крайната фаза на акцията ПП-ДБ работят освен с ядрото от гласоподавателите си, само че търсят и поддръжка измежду своя евентуален електорат. ГЕРБ-СДС сякаш по-скоро залагат на работа с твърдия си електорат.

Под междинната подготвеност за гласоподаване записваме измежду жителите на столицата, само че и измежду популацията на градовете-областни центрове.

Усилията на партиите и обединенията за повишение на изборната интензивност както в столицата, по този начин и в огромните градове на страната до 2 април, се оказват доста значими за крайния резултат от вота.

2. Декларативните електорални настройки към 26 март 2023 година

Пет политически обединения сигурно влизат в 49-тото Народно заседание. Дистанцията сред двете водещи обединения е дял, доста по-малък от статистическата неточност при сходни проучвания. Това прави невъзможна към 26 март прогнозата за това кой ще е първи и кой втори. Ако има дребна партия с късмет да се пребори за място в новия парламент, по данни на Екзакта, това е Левицата.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на акцията.

Победител ще бъде оня, който в оставащите дни до вота съумее да усъвършенства позициите си измежду жителите на столицата, както и да работи за по-висока интензивност в градовете-областни центрове.

С превъзходство в конкуренцията ще се поздрави обединението, която не се отхвърля да се бори и за вота на колебаещите се за кого да гласоподават гласоподаватели.

Стратегиите на изборните щабове на двете водещи обединения в последните дни на акцията и в деня на вота ще бъдат доста значими за крайния резултат.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласоподават на идните парламентарни избори, 70% показват, че избират да гласоподават с машина, а 30% – с хартиени бюлетини.

Забележка: Изследването е извършено на територията на България и актуалните данни на „ Екзакта ” не отразяват настройките на гласоподавателите от чужбина.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР