Пет пъти по-малко водолюбиви птици са наблюдавани у нас през

...
Пет пъти по-малко водолюбиви птици са наблюдавани у нас през
Коментари Харесай

Топлата зима изгони дивите гъски

Пет пъти по-малко водолюбиви птици са следени у нас през уикенда, когато се организира 42-то среднозимно броене на зимуващите водолюбиви птици, съобщи News.bg.

Общата бройка на откритите птици е 122 803 индивида от малко над 150 типа, демонстрират данните при обработени над 70% от протоколите.

Тази зима гъските са се задържали в страните на север от нас, показват от Българско дружество за защита на птиците. Не са открити големи скупчвания на диви гъски, присъщи за предишни години. Причината е по-топлото време при започване на януари, а предишните зими температурите са били по-ниски и в страната е имало снежна завивка. За разлика от други години, в съвсем всички дребни язовири и рибарници, нормално замръзнали през януари, поради по-високите температури през тази година са открити зимуващи водолюбиви птици.

Екипите са съумели да следят и преброят едвам към 2000 огромни белочели гъски и стотина червеногуши гъски, които са международно заплашен тип. Това е извънредно ниска бройка за това време на годината. В предишни години по същото време и несъмнено в по-студени зими зимуващите гъски в страната са достигали стотици хиляди, а по отношение на червеногушата гъска през 2013 година бяха открити рекордните за България над 54 000 червеногуши гъски.

Най-многочислени тази година са кафявоглавите потапници, лиските и зеленоглавите патици. Те са установявани през множеството зимни преброявания на водолюбивите птици в страната.

Сред забавните наблюдения са 64 тръноопашати потапници и една посевна гъска в региона на Бургас, 40 средиземноморски буревестника, следени по Южното Черноморие, и 16 индивида от международно застрашения ушат гмурец. Други по-атрактивни типове, открити във водоемите в страната, са: къдроглави пеликани, морски орли, огромен писклив орел, тундрови лебеди, огромни черноглави чайки, качулати корморани, звънарки, черноврати гмурци и други.

Свилен Чешмеджиев от Българско дружество за защита на птиците, който е и народен координатор на преброяването, разяснява, че резултатите могат да се интерпретират като индикатор за измененията в средата и още един път да подчертаят ролята на птиците като значим знак за положението на средата, в която живеем.

По време на 42-то среднозимно броене на водолюбивите птици в страната присъединяване взеха 41 екипа от специалисти и доброволци на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), Ловните сдружения и представители на други неправителствени организации, които съумяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 2000 влажни зони в страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР