Пет нови случаи на морбили в Пазарджик станаха повод отново

...
Пет нови случаи на морбили в Пазарджик станаха повод отново
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев обясни колко голяма е заплахата от разпространение на морбили в страната

Пет нови случаи на морбили в Пазарджик станаха мотив още веднъж да се повдигне въпросът за имунизациите и контрола дали те са сложени. Оказа се, че 2 от децата имат документ, че са имунизирани, само че нямат построени антитела. В ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, съобщи, че доста елементарно се потвърждава дали един човек е имунизиран.

Проф. Тодор Кантарджиев - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания: Дано да са единични случаите да има сложени ваксини, само че единствено на хартия. Когато изследвахме децата от Пловдив доказахме при някои от тях липса на антитела. Когато няма антитела към това, което е написано, че е имунизиран, значи, че имунизацията или не е подействала, или не е поставена. За страдание при децата от Пазарджик, доказахме липса на антитела към трите съставния елемент на имунизацията - към морбили, заушка и рубеола. Това значи, че несъмнено имунизацията не е сложена. Това, че някой е написал, че е сложена е доста рисково.

Въпросът е обаче по какъв начин се следи дали се поставят имунизациите? - съгласно проф. Кантарджиев, неприятният метод за следене е да чакаме зараза, която сме имали 2009 - 2011 година, когато се оказа, че парите, които страната е дала за двете ваксини против морбили не са слагани и тогава към 24 000 деца се разболяха. Добрият метод за следене е както в напредналите в здравно отношение страни го вършат и което преди 30 години нашата страна го правеше - всяка година на деца в обособените области, на които се взима кръв за профилактични проучвания и когато тази кръв се изследва в профилирана лаборатория може да се разбере това дете защо е имунизирано, тъй като има ваксини, без които не може.

По думите на проф. Кантарджиев, в този момент опасността от разпространяване на морбили не е нещо кой знае какъв брой ужасно, тъй като това е една детска шарка, която преди години всички сме карали и която заплашва живота доста рядко. Дифтерията и детския паралич обаче са доста по-опасни и не трябва да се написа, че тези ваксини са слагани, а те да не са.

Проф. Кантарджиев също предизвести, че е допустимо да има единични гърмежи от морбили. Главно от хора, върнали се от Западна Европа – водачи, гастарбайтери.

ЧЕТЕТЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР