Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава ...

Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава

Американски изтребители F-15 кацнаха в Граф Игнатиево

Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава на 4-о бойно крило на американските Военновъздушни сили от щата Северна Каролина, кацнаха в авиобазата " Граф Игнатиево " , с цел да вземат участие в летателната подготовка " Castle Forge -2021 “.

От българска страна в нея вземат участие изтребителите МиГ-29 и учебно-бойните самолети L-39ZA от Граф Игнатиево, самолети Су-25 от Базата в Безмер и зенитно-ракетни формирования от Стара Загора и Карлово.

Американците от базата " Сиймур Джонсън " , водени от командира си майор Бранко Мангано,след това ще отлетят за авиобазата в Лариса, с цел да проведат подготовка и с гръцките Военновъздушни сили , а в началотона ноемврище се върнат в " Граф Игнатиево " за втория стадий от взаимните обучения, които ще завършат на 5 ноември 2021 година

Освен това военният министър Георги Панайотов разговаря в София със зам.-помощник секретарят на отбраната на Съединени американски щати по политиката за НАТО и Европа Спенсър Бойър, оповестиха от пресцентъра на МО.

Двамата са отбелязали ползотворното взаимоотношение сред двете страни във връзка с модернизацията на българските въоръжение сили, провеждането на взаимни учения и тренировки, сътрудничеството в района на Черно море и в областта на киберсигурността.

На съвкупно работно съвещание беше прегледан постигнатият прогрес по осъществяването на контрактуваните насоки за работа в " Пътната карта за съдействие в отбраната сред Република България и Съединени американски щати 2020-2030 година “.

Министър Георги Панайотов означи , че с изключение на за засилването на двустранното отбранително съдействие , осъществяването на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна във връзка с осъществяването на националните уговорки , свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той означи , че за българската страна е от извънредно значение двете страни да продължат да извършват контрактуваните приоритети и насоки на работа, целящи постигането на конкретни и измерими резултати.

Зам.-помощник секретарят по отбраната на Съединени американски щати Спенсър Бойър означи , че американската страна високо цени реакциите , подхванати от България по отношение на възпирането на зловредните действия във връзка с сигурността в района и справедливото шерване на отговорностите в границите на НАТО.

Той изрази признателност към българската страна за опциите , които дава за провеждането на взаимни учения и тренировки със силите на Съединени американски щати . Спенсър Бойър съобщи , че България е благонадежден съдружник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развиването и надграждането на интензивното съдействие в отбраната сред двете страни .

Той добави , че както държавният глава Байдън e удостоверил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 година , сегашната американска управа се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.

Източник: mediapool.bg