Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава

...
Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава
Коментари Харесай

Американски изтребители F-15 кацнаха в Граф Игнатиево

Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава на 4-о бойно крило на американските Военновъздушни сили от щата Северна Каролина, кацнаха в авиобазата " Граф Игнатиево ", с цел да вземат участие в летателната подготовка " Castle Forge -2021 “.

От българска страна в нея вземат участие изтребителите МиГ-29 и учебно-бойните самолети L-39ZA от Граф Игнатиево, самолети Су-25 от Базата в Безмер и зенитно-ракетни формирования от Стара Загора и Карлово.

Американците от базата " Сиймур Джонсън ", водени от командира си майор Бранко Мангано, по-късно ще отлетят за авиобазата в Лариса, с цел да проведат подготовка и с гръцките Военновъздушни сили, а при започване на ноември ще се върнат в " Граф Игнатиево " за втория стадий от взаимните образования, които ще завършат на 5 ноември 2021 година

Освен това военният министър Георги Панайотов беседва в София със зам.-помощник секретарят на защитата на Съединени американски щати по политиката за НАТО и Европа Спенсър Бойър, оповестиха от пресцентъра на МО.

Двамата са отбелязали ползотворното взаимоотношение сред двете страни във връзка с модернизацията на българските въоръжение сили, провеждането на взаимни учения и тренировки, съдействието в района на Черно море и в областта на киберсигурността.

На взаимно работно съвещание беше прегледан постигнатият прогрес по осъществяването на контрактуваните насоки за работа в " Пътната карта за съдействие в защитата сред Република България и Съединени американски щати 2020-2030 година “.

Министър Георги Панайотов означи, че с изключение на за усилването на двустранното отбранително съдействие, осъществяването на заложените цели в 10-годишната Пътна карта подкрепя и напъните на българската страна във връзка с осъществяването на националните задължения, свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той означи, че за българската страна е от извънредно значение двете страни да продължат да извършват контрактуваните цели и насоки на работа, целящи постигането на съответни и измерими резултати.

Зам.-помощник секретарят по защитата на Съединени американски щати Спенсър Бойър означи, че американската страна високо прави оценка дейностите, подхванати от България по отношение на възпирането на зловредните действия във връзка с сигурността в района и справедливото шерване на отговорностите в границите на НАТО.

Той изрази признателност към българската страна за опциите, които дава за провеждането на взаимни учения и тренировки със силите на Съединени американски щати. Спенсър Бойър съобщи, че България е благонадежден съдружник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развиването и надграждането на интензивното съдействие в защитата сред двете страни.

Той добави, че както президентът Байдън e удостоверил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 година, сегашната американска администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР