Пет игрални и шест документални български продукции са включени в

...
Пет игрални и шест документални български продукции са включени в
Коментари Харесай

11 български филма на CineLibri 2018

Пет игрални и шест документални български продукции са включени в четвъртото издание на кино-литературния фестивал CineLibri 2018 от 10 до 24 октомври.

Част от тях са литературни акомодации, други са въодушевени от достиженията на бележити актьори, а две са дали мотив за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 година

За първи път българско заглавие влиза в конкурсната стратегия на фестивала. Нашият коз в надпреварата е филмът омнибус „ 8 минути и 19 секунди “, който се състои от шест късометражни новели по разкази от сборника „ И всичко стана луна “ на Георги Господинов. Изключително прочувственият план,изследващ измеренията на човешката самотност и опитите черупката й да бъде пробита, сплотява напъните на едни от най-талантливите и забавни български режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов.

Сред фестивалните заглавия на 2018 година е „ Безкрайната градина “ на Галин Стоев. Създаден по претекстове от пиесата „ Приятнострашно “ на Яна Борисова, филмът е дебют в игралното кино на един от най-големите ни театрални режисьори и съставлява модерна градска драма. Определян като „ лиричен жест към зрителя” и като най-нежната българска кинотворба, „ Безкрайната градина “ справедливо бе почетен с премията на Съюза на българските кино дейци на фестивала „ Любовта е лудост” във Варна.

В афиша е и последният филм на Николай Волев, сниман от именития режисьор след 16-годишна пауза от киното: „ Извън пътя “. Лентата е за рецесията на зрялата възраст, за креативната рецесия, за рецесията в възприятията, които една нова обич може да възроди...

В паралелната стратегия на CineLibri участва и режисьорът Петър Попзлатев с кино лентата „ Аз съм ти, Адриана”, екранизация по незавършения „ Роман без заглавие” на Димитър Димов и „ Адриана “ на дъщерята на класика, Теодора Димова. Неочакваната среща на една студентка с стара жена, чието минало е изпъстрено с трагични събития, се оказва съдбовна. В функциите са звездни артисти като работещата от години в Германия Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Михаил Билалов.

В рамките на фестивала ще се състои среща с екипа, а самият филм ще бъде излъчен на лентово копие, което го прави една от последните български кинопродукции, съществуващи и на подобен притежател. Четвъртото издание на CineLibri оказва чест на най-гледания български филм за 2017 година – „ Възвишение “ на режисьора Виктор Божинов. Лентата е екранизация по хитовия разказ на Милен Русков.

Документалните бг заглавия са „ Лив Улман и къщата на спомените “ на журналиста Георги Тошев, уебсериалът „ Да се изгубиш преднамерено “ (особен род на границата с игралното кино) на нашумелите влогъри Крис Захариев, Ясен Атанасов и Анастас Шипков, „ Червено, прекомерно алено “ на Божина Панайотова, „ Симон против страха” на писателя Георги Тенев, както и филми за огромния ни стихотворец Валери Петров и за Иглика Василева, бележит преводач от британски.

Източник: monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР