Пет години след като Европейската комисия отсъди, че горските заменки

...
Пет години след като Европейската комисия отсъди, че горските заменки
Коментари Харесай

Държавата си търси десетки милиони за заменките при Станишев - очертават се дела с години

Пет години откакто Европейската комисия отсъди, че горските заменки са непозволена държавна помощ и България би трябвало да вземе ограничения да си върне парите, земеделското министерство се раздвижи. На незабавен брифинг в Народното събрание агроминистърът Десислава Танева уведоми медиите, че преди малко са разпратени писма до над 100 компании и жители, които са спечелили от порочните покупко-продажби в интервала 2007-2009 година. Всички те са поканени да доплатят на страната общо 80 милиона лв., задето са получили на ниска цена прелестни държавни гори по Черноморието и планинските курорти, против които са дали свои парцели, неособено привлекателни, само че пък оценени нереално високо, показва в. " Сега ".
Кои са тези, които би трябвало да връщат? Министерство на земеделието и храните разгласява лист със 103 имена, измежду които 63 компании, 3 общини и 32 физически лица. Сред тях има сдружения, свързвани с Гриша Ганчев, Тодор Батков, Красимир Гергов, Христо Ковачки, Николай Банев и други известни предприемачи. Юристи към този момент разясниха, че е много подозрително, че визираната от Танева сума ще бъде събрана.
" Тези 103 покупко-продажби засягат 478 парцела на обща повърхност малко над 22 хиляди дка ", сподели Танева. Става въпрос за непозволена държавна помощ. А общата оценка сочи, че при въпросните покупко-продажби били взети държавни парцели с 80 млн. лв. по-скъпи, в сравнение с са дадените в подмяна парцели.
Танева разяснява, че настояването на страната е реалност, тъй като в този момент завършили всички експертизи, само че други източници настояват, че Брюксел настоял пред София най-сетне да се задейства, другояче ще последва наказателна процедура и вероятно дело в Европейския съд поради бавенето на българската страна.
Скандалните заменки " кон за кокошка " от времето на държавното управление " Станишев " провокираха огромни митинги и медийни следствия, а след дълготрайно изследване през 2014 година Европейска комисия разгласи, че заменките нарушават разпоредбите за държавна помощ и че в случай че България не приключи нарушаването, казусът ще отиде в Съда на Европейски Съюз и може да докара до колосални санкции за страната. Под натиска на Брюксел, само че прекомерно мудно и насилствено, управляващите в България сформираха лист със 103 порочни заменки. София получи ултиматум до края на 2015 година да постави точка на нарушаването - т.е. да скапе покупко-продажбите или да изиска от спечелилите непочтено си да доплатят разликата сред същинските оценки на държавните и на техните парцели. Тъй като развалянето на покупко-продажби е сложен и муден развой, София даде обещание на Европейска комисия, че ще изиска облажилите се лица да доплатят пари на страната. За задачата трябваше да бъде определен оценител, които да пресметна за всяка договорка какви са били действителните пазарни цени на обектите на размяната - държавни и частни горски парцели, и с какъв брой е била ощетена страната. Това обаче също се оказа сложна задача - последваха мъчителни опити на Министерство на земеделието и храните да избере фирма-оценител. После препъникамък се оказа въпросът по каква методика да се вършат оценките. 
Изпращането на уведомителните писма до " бенефициентите ", облагодетелствали се от заменките, единствено по себе си е добра вест. Но то е единствено първа стъпка към събирането на парите. Писмата са нещо като покана към длъжниците непринудено да въстановят в бюджета дължимите суми. Те имат право да възразят - и против съответната сума, и против претенцията на страната. Това значи, че разногласията ще влязат в съда, а делата ще се точат с години. Има и различен огромен проблем - още до момента в който се търсеше оценител, тогавашният зам.-министър на земеделието Георги Костов сподели, че огромна част от компаниите, взели участие в заменките, са с нови притежатели. Те могат да претендират, че са " трети добросъвестни лица ", т.е нямат нищо общо със скандалните имотни покупко-продажби отпреди 10-12 години. А някои дружества-заменители са в разпродажба. Всичко това в допълнение ще усложни нещата в опита да се съберат дължимите милиони
През 2014 година България получи от Европейска комисия едногодишен период, в който да наеме оценител, който да каже какъв брой костват заменяните парцели, само че това не се случи, тъй като търговете за избор на оценител се проваляха. В последна сметка в края на 2017 година отрасловото министерство разгласи обществено съревнование за избор на компания, която да извърши оценката за 120 000 лева без Данък добавена стойност. Тъй като поръчката беше в изискванията на форсмажор, беше даден и едвам 10-дневен период за подаване на предложения, написа " Капитал ". В последна сметка оценката е направена от държавната " Агролеспроект ", която извърши услугата за 114 000 лева без Данък добавена стойност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР