Пет години, след като България е подписала конвенцията за защита

...
Пет години, след като България е подписала конвенцията за защита
Коментари Харесай

Съдът продължава да отнема граждански права на уязвими групи

Пет години, откакто България е подписала конвенцията за отбрана правата на хората с увреждания, съдът продължава да лишава цивилен права на уязвими групи. Само в Софийски градски съд за предходната година делата за забраняване за 130. Последното дело има необикновен просител. Прокуратурата, а не близки и родственици, упорства да бъдат отнети правата на човек с психологично заболяване.

След час стартира следващото съвещание по нейното дело, само че защитничката ще и спести нови паники в съда. Там Светла към този момент е разказала всичко за себе си. Най-важното - че съумява да се оправя с живота си. Сега упорства да ни покаже по какъв начин се грижи за семейството си, стартира от кухнята.

Светла живее в личен дом, който пред тип диагнозата ѝ, изненадва с непорочност и ред. От 2 години има мъж до себе си и любовта я трансформира - с осмислено всекидневие, рецесиите са зад тила ѝ. Има поддръжката и на обществен служащ.

Но прокурорката ще се опита да убеди съда, че Светла не може да се оправя сама и е добре някой различен да взима решения вместо нея.
Мариета Димитрова - юрист на Светла: Запрещението на процедура лимитира дееспособността на човек, т.е. опцията му чисто юридически да упражнява правата си. Но по никакъв метод не може да реши другите проблеми, които са свързани с заболяването.
Оказва се, че прокуратурата се самосезира, откакто преди няколко години съседите се обръщат с искане за наложително лекуване. Когато е в рецесия, Светла се лута напразно, звъни и желае пари за цигари.
Мария Масалджиева, обществен служащ: Това се преодолява с малко образование на човек самичък да ръководи заболяването си, да знае, че най-важното е да следва лекуването си...
С тази поддръжка, рецесиите на Светла до този миг изчезват. Но прокурорката счита, че някакви външно избрани настойници биха се грижили по-добре за нея. Но на процедура доста мъчно се намират хора, които желаят да са попечители или настойници. И постоянно запретеният влиза в обаян кръг.

Мариета Димитрова - юрист на Светла: На него ме у отхвърлен достъп до всевъзможни права - в това число и правата да употребява здравна помощ.

Светла знае какво е забраняване, макар че не съумява да схване смисъла му. Но някак е уверена, че любовта е нейната отбрана. И избира да отговори със стих лична лирика.
Светла: Купих ти цветя - дали ще ти харесат.
Купих ти цветя - те задачите са деликатност.
Купих ти цветя - с тях към тебе търча.
Купих ти цветя, просто те обичам.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР