Пестициди за растителна защита най-вероятно са причината за измирането на

...
Пестициди за растителна защита най-вероятно са причината за измирането на
Коментари Харесай

Пестици за растителна защита най-вероятно са убили рибата в р. Марица

Пестициди за растителна отбрана най-вероятно са повода за измирането на тонове риба по поречието на Марица край Пазарджик. Първоначалните резултати са посочили превишение до два пъти над нормите за тези субстанции, оповестиха от Басейнова дирекция в Пловдив. В края на седмицата би трябвало да са подготвени и анализите на повторните проби. Вече е възобновено естественото положение на водите в реките Марица и Пишманка. Няма заплаха и за качеството на питейната вода за пловдивчани.


Авариралото пречиствателно оборудване на компанията „ Екоинвест " е изпуснало частици пластмаса във водите на реките Марица и Пишманка. Оказва се, че преди да бъдат модифицирани полиетиленовите опаковки са съдържали публикувани в селското стопанство пестициди.
Марин Маринов, Басейнова дирекция - Пловдив: Опаковките, които са открити в „ Екоинвест ", вършат връзка с тези пестициди. Полепвайки даже няколко късчета в хрилете на рибата, в случай че те носят замърсяване, отравянето става доста по-бързо. Най-тежкото замърсяване на река Марица.
След като завърши следствието за замърсяването на Марица от Басейнова дирекция, може да глобят компанията „ Екоинвест " с още десетки хиляди лв. по закона за екологичните вреди.

Замърсяването е спряно в региона на Цалапица и разливът не може да продължи надолу, увериха от регионалната администрация.
Дани Каназирева, регионален шеф на Пловдив: За всеки случай остава предизвестието за ограничаване на улова на риба по поречието на река Марица и водопоя на животни.
Проверките на организацията по храните досега не се открили по борсите и тържищата в района да се продава от мъртвата риба в Марица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР