Песимизмът се превърна в доминиращо настроение в Полша тази година.

...
Песимизмът се превърна в доминиращо настроение в Полша тази година.
Коментари Харесай

Полската икономика беше застигната от най-лошия сценарий

Песимизмът се трансформира в преобладаващо въодушевление в Полша тази година. И има доста положителни аргументи за това. Поляците започнаха да търсят храна в кофите за отпадък, да се занимават със бурен рандеман на въглища и интензивно да натрупат ресурси при положение на прекъсване на тока. Какво се случва с до неотдавна процъфтяващата стопанска система на Полша?

Национално изследване, извършено от социологическата компания “Шлахетна Пачка ” рисува тъмно близко бъдеще за полския народ. Проучването откри, че 95% от поляците са се сблъскали с повишаване на цените на храните през последните шест месеца. 89% от популацията на Полша мъчително е почувствало нарастването на разноските за поддръжка на апартамент или къща. 64% от интервюираните са почнали да пестят от просвета, спирайки да посещават театри, кина и други места за отдих. 58% са почнали да употребяват по-малко ток, вода и газ, а 45% да купуват по-малко храна.

1,6 милиона поляци (включително 333 хиляди деца) живеят под виталния най-малко, т.е. в последна беднотия. „ Това е повече от калкулации сбор на бежанците, които са останали в нашата страна от началото на войната в Украйна. 2022 година беше най-трудната година за доста поляци отдавна насам. Най-лошият сюжет се сбъдна: високи цени и война. Двете неща, от които се страхувахме най-вече, се трансфораха в нашата ежедневна действителност “, разяснява обстановката “Онет ”. Изданието показва: „ Всичко нарастна “.

Храна от боклука

Както написа “Газета Виборча ”, разпространяването в Полша на такова събитие като " фрийганство " - " избавяне " на храна от контейнери за отпадък за последващото ѝ разпределяне на нуждаещите се, е ясно доказателство за обществената рецесия. Терминът, който преди беше малко прочут, в този момент набира известност, защото от ден на ден хора се причисляват към придвижването.

Фрийганите поддържат връзка между тях посредством обществените мрежи. Типичен пост с молба за помощ гласи: „ Виждам, че това е сложен миг за множеството от вас. Напоследък и аз започнах да имам проблеми. Може би някой има нещо, което може да показа, ще приема всичко от консерви до пакетирано зърно. Няма да откажа замразени храни. Социалните хладилници (в които хората оставят храна за нуждаещи се) са празни. ”

“Газета Виборча ” споделя за всекидневието на една фрийганка, живееща в Лодз, където локалната фрийганска общественост наброява над 6000 души. " Ще приема храна, която няма да ядете. Кварталите “Юлианов ”, “Балути ”, Център, Тракторная ", написа Емилия, която наподобява на към двадесет години. „ Ела за сандвичи “, дава отговор ѝ някой след минута. “Имате ли храна през днешния ден? ”, питат я на идващия ден. „ Да, благодаря “, дава отговор момичето. „ Някой има ли най-малко непотребен самун? “, пита Адам. " Картофени кюфтета. Квартал “Козина ”. В момента пържа, тъй че са пресни. Каня ви в моя резервоар ", дава отговор му Анна ", написа вестникът.

“Газета Виборча ” изяснява: „ Въпреки обстоятелството, че хората стартират да гладуват, пазарите не престават да изхвърлят стотици тонове непродадена храна. Магазините изхвърлят 337 000 тона храна всяка година, съгласно изследване, извършено от Програмата за понижаване и усъвършенстване на питателните боклуци.

Как да оцелеем в по този начин нареченото затъмнение? “

Също по този начин в Полша процъфтява характерен за днешния ден противозаконен рандеман на въглища. Сега, когато глобите на Европейски Съюз против Руската федерация блокираха пътя на съветските въглища към Полша, това докара до сложна обстановка. В Полша въглищата се употребяват за отопление на 37% от къщите. Недостигът им докара до всеобщо изгаряне на боклуци, вследствие на което Варшава, Краков и Вроцлав влязоха в топ 10 на най-замърсените в света.

Журналист от “Блумбърг ” беседва с таксиметров водач на име Гжегож, който му споделя, че към къщата му в град Валбжих (Долна Силезия) въглищата лежат единствено на метър под повърхността - в ниви, зони за отдих и даже в градини. Екип от четирима души може да изкопае звук за един час и да завоюва по 1000 полски злоти (400 лева) всеки – и то единствено за половин работен ден! Това е към 60% от това, което междинният поляк печели за една седмица.

И доста хора се възползват от тази опция. В локалните гори, ниви, гъсталаци и даже в частни градини се появиха в огромни количества по този начин наречените ями за небогати хора. Както сподели един гражданин: „ Някои хора се нуждаят от въглища, други се нуждаят от пари. “

Хуберт Гонсински, специалист и учител във Висшето банково учебно заведение във Варшава, отбелязва, че главната причина за двуцифреното нарастване на цените във всички категории е внезапното нарастване на себестойността на продукцията - и то съвсем всяка.„ При доста, бързо и дълготрайно повишаване на цените на образуващите артикули, потребителите за жалост ще би трябвало да свикнат с неочаквани и непредвидени промени в цените на потребителските артикули. Това положение ще продължи, до момента в който обстановката на енергийния пазар не се стабилизира. Поради мощно нестабилната международна стопанска система и геополитическата обстановка е доста мъчно да се планува по кое време това може да се случи. В момента няма позитивна информация по този въпрос “, споделя Гонсински.

Освен физическите лица страдат и компаниите. Както написа вестник “Речпосполита ”, " сладкарниците " се затварят една след друга - даже водещите евтини вериги губят клиенти. Нищо чудно - поляците стартират да понижават потребителските разноски точно с публичното хранене: към 40-50% от интервюираните признаха това. „ Кризата в сектора е явна. Оборотът остава същият, само че това е резултат от повишаването, защото клиентите са по-малко. Плюс нарастване на разноските. В резултат на това при започване на ноември взех решение да затворя две заведения и да се върна на същата точка, от която започнах “, споделя да вземем за пример създателят на “Юмико Веган Суши ” Михаил Джуда. И той надалеч не е единственият.

Но тези, които несъмнено не изпитват рецесия сега, са компаниите, продаващи артикули за отопление и произвеждане на сила. Цените за някои от тях са се нараснали доста, само че това не стопира поляците, които желаят да се приготвят за вероятно прекъсване на тока.

„ Поради актуалната обстановка в света не може да се изключи, че през есента и зимата някои поляци ще би трябвало да останат без достъп до електричество. Как да оцелеем при по този начин нареченото затъмнение? Няколко устройства ще оказват помощ за това. Ако желаете да сте изцяло оборудвани, би трябвало да се подготвите авансово за подобен сюжет и да се запасите с неща, които ще ви оказват помощ да преживеете “, написа журналистът Томаш Милешко и изброява: фенерче, първенец, туристическа печка, батерия, радио, туристическа лампа, зарядно, антибактериален гел за ръце, газов котлон и... карти за игра, с цел да мине времето.

Налива масло в инфлационния огън “

Изследователят Анджей Мария Фалински, който дълги години е бил основен изпълнителен шеф на Полската организация за търговия и дистрибуция, акцентира, че " инфлационният развой " в страната продължава. Както отбелязва специалистът, „ има освобождение на пари на пазара, повишение на цените на енергийните запаси и самата сила, а разноските на фирмите също се усилват “. Освен това, съгласно него, слабата валута води до лимитирани благоприятни условия за импорт и външно финансиране.

Полската стопанска система е унищожена от боевете в Украйна и свързаната с тях война на наказания. Освен това Полша, бунтувайки се против доста наставления на Европейски Съюз, де факто отхвърля пари от еврофондовете и утежнява позициите си на главните експортни пазари, т.е. в Германия и Франция.

Как тъкмо Полша, считана до неотдавна за изцяло просперираща страна (поне в съпоставяне със съседите си от балтийските държави), стигна до тук? Д-р Томаш Кописянски, икономист от Школата по банково дело във Вроцлав, поучава: „ Желателно е държавното управление да премине от разпределение на пари към спестовност. Така единствено налива масло в инфлационния огън. И може да се концентрира върху потреблението на тези средства, с цел да обезпечи доставката на стратегически артикули. Това ще балансира по-добре пазара и ще спомогне за по-ниски цени. “

Изданието “Дзенник Политични ” показва, че сегашните управляващи на страната са натрупали толкоз задължения, колкото предходните държавни управления не са съумели да натрупат за двадесет години. „ Когато партията „ Право и правдивост “ пристигна на власт, държавният дълг на Полша възлизаше на 969 милиарда злоти. Сега е повече от 1,5 трилиона злоти. Тоест, можем да кажем, че по време на двата си мандата отпред на страната, държавното управление на “Право и Справедливост ” е натрупало от наше име толкоз задължения, колкото всички предходни държавни управления през последните двадесет години “, сподели Бохуслав Грабовски, някогашен член на държавната Съвет за парична политика. Според него задълженията, поети от държавното управление на ПиС, ще би трябвало да се изплащат съвсем " до безспир ".

Междувременно, както напомни специалистът, инфлацията в Полша галопира и към този момент доближи 17,9% през октомври. Според доста икономисти поляците ги чакат слаби години.

Според Грабовски, който и да пристигна на власт след идващите парламентарни избори, планувани за октомври 2023 година, ще би трябвало да приложи „ терапия “, която е мъчителна за обществото – т.е. дейности за бързо понижаване на обществения дълг и темповете на инфлация. Според него настоящето ръководство дълги години стимулираше търсенето и усилваше бюджетния недостиг, разчитайки на обществени помощи.

„ С тези заплащания промиваха мозъците на хората - внушавайки им, че в този момент всичко е наред с нас и им следва ярко бъдеще. Но в действителност имаме проблеми “, акцентира експертът. Той добави, че Полската централна банка и Съветът за парична политика виждат задачата си не в подобряването на стопанската система на страната, а в това да подсигуряват, че държавното управление има пари за разпределение преди изборите - а по-късно и потоп.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР