Песента “Вятърът на промяната на легендарната германска рокгрупа “Скорпиънс всъщност

...
Песента “Вятърът на промяната на легендарната германска рокгрупа “Скорпиънс всъщност
Коментари Харесай

“Скорпиънс” или ЦРУ: кой написа “Вятърът на промяната”?

Песента “Вятърът на смяната ” на именитата немска рокгрупа “Скорпиънс ” в действителност е основана от Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да събори Източния блок. Това най-малко твърди доста известен блог в Съединени американски щати.

„ Вятърът на смяната “ на “Скорпиънс ” е написана единствено два месеца преди рухването на Берлинската стена. Рок баладата бележи края на Желязната завеса. Тя улавя духа на времето и вярата за смяна. Благодарение на това, че е изпълнена на британски, песента става емблематична в целия Източен блок:

“Отведи ме в магията на този момент,

в тази нощ на популярност,

когато бъдните деца

се носят на измененията със вятъра. ”

Сингълът е продаден в 14 милиона копия, попада в музикалните ранглисти на 78 страни и десетилетия по-късно е гледан над 760 милиона пъти в YouTube.

Песента е написана от фронтмена на “Скорпиънс ” Клаус Майне, който е въодушевен от присъединяване на бандата на именития Московски музикален фестивал на мира през лятото на 1989 година.

“В една от вечерите всички бяха дружно – немски, съветски, американски музиканти, публицисти, даже бойци от Червената войска – в една лодка на река Москва на път към парка “Горки ”. Това беше визията: целият свят в една лодка, всички приказват един език – езика на музиката ”, спомня си Майне пред “Хамбургер Абендблат ” за момента, въодушевил го да напише песента.

Композицията на Централно разузнавателно управление на САЩ?

Песента способства за рухването на Стената и разпадането на Източния блок. Когато музиката има такава мощ, тогава зад нея стои някоя загадка работа, счита журналистът Патрик Раден Кийф, който е основал подкаст по тематиката. За слуха, че песента е написана от американските секрети служби, Кийф чувал от собствен прочут, който надлежно го е чувал от собствен прочут, и така нататък И защото никой няма да даде публично изявление по тематиката, той стартира свое следствие.

Подкастът на Кийф е разграничен на няколко елементи и продължава шест часа. В него създателят търси доказателства, само че не открива безапелационни такива. Кийф обаче среща слушателите с културно-политическата работа на Централно разузнавателно управление на САЩ – да вземем за пример по какъв начин афроамерикански музиканти, измежду които Нина Симон и Луис Армстронг, са били изпращани в африкански страни с външнополитически цели, без да подозират това.

Истина или интрига?

„ Омръзнало ми е от тайни теории “, споделя музикалният публицист Карстен Шумахер. “Човек би трябвало сериозно да се запита: в това има ли смисъл? Нямам нищо срещу митовете в рока, само че в този слух няма никакъв смисъл “.

Шумахер открива несъответствия. Да, „ Вятърът на смяната ” е написана през 1989 година, само че за първи път е оповестена през ноември 1990 година като част от албума “Побъркан свят ”. Сингълът пък излиза едвам през февруари 1991 година. “Тогава всичко към този момент се беше случило. Ако Централно разузнавателно управление на САЩ желаеха да провокират смяна, щяха да дадат песента на групата за Московския музикален фестивал на мира през 1989 година. ”

Шумахер не счита за подозрително и това, че песента е първата авторска комбинация на Клаус Майне. „ Московският музикален фестивал на мира би трябвало да е бил нещо особено за всеки, който е участвал – изключително за една немска тайфа. Това, че музикант е седнал и е написал ария, не намирам за по никакъв начин необичайно, в противен случай: това е работата на един поп музикант! ”.

Клаус Майне след това написва още редица песни. Последната от тях е “Символ на вярата ” – балада, отдадена на рецесията с ковид.

Начинът, по който текстът е написан, и неговата елементарност са христоматиен образец за ария на „ Скорпиънс “, счита Шумахер. Една бърза инспекция в „ Уикипедия “ демонстрира, че “Вятърът на смяната ” тогава е била преведена освен на съветски, което Кийф показва като мотив, а и на испански, което обаче не се споделя.

Силата на музиката

Патрик Раден Кийф е основният воин в своя подкаст. Той позволява слушателите близко, разрешава им да вземат присъединяване – както във въпросите и подозренията му, по този начин и в забавните изявленията, които организира с основни персони от това време, като музикалния управител Док Макгий.

Когато подкастът ражда прекалено много оферти и въпроси, Кийф се среща с Клаус Майне. Двамата си приказват за времето тогава, за основаването на “Вятърът на смяната ”. Накрая журналистът конфронтира Майне с резултатите от своето изследване. Без да навлизаме в детайлности, ще приключим с един откъс от Майне:

“А не демонстрира ли всичко това силата на музиката? ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР