Перуанският министър на културата подаде оставка като реакция на помилването

...
Перуанският министър на културата подаде оставка като реакция на помилването
Коментари Харесай

Оставки в Перу заради помилването на експрезидента Фухимори

Перуанският министър на културата подаде оставка като реакция на помилването на някогашния президент Алберто Фухимори, наказан за закононарушения против човечеството, съобщи Франс прес.

Салвадор дел Солар, артист и режисьор, разгласи оставката си в Туитър. Той постоянно се е противопоставял на помилването на Фухимори, станало преди броени дни по филантропични аргументи.

Заради това оставка подаде и президентският консултант Масимо Сан Роман, както и трима депутати от партията на президента Педро Пабло Кучински, помилвал Фухимори на Бъдни вечер.

Решението на президента провокира недоволството на перуанците, обвиняващи го, че се пробва да се задържи на власт с поддръжката на поддръжници на Фухимори в Народното събрание.

Фухимори бе държавен глава в интервала 1990-2000 година През април 2009 година той бе наказан на 25 години затвор. Тогава в съда бе потвърдена връзката на Фухимори с убийството на 15 души в окръг Барио Алтос през ноември 1991 година, както и с похищението и убийството на 9 студенти и преподаватели от университета Ла Кантута в Лима през юли 1992 година Освен това Фухимори бе наказан по редица каузи за корупция и разхищаване на държавни средства.

Фухимори е на 79 години. Той страда от прогресивно, дегенеративно и нелечимо заболяване, което стимулира неговото опрощение. То стана броени дни откакто група от поддръжници на Фухимори в следения от опозицията парламент на Перу избавиха Кучински от започването на процедура по импийчмънт поради съмнения за корупция и приемане на подкупи от бразилския строителен колос Одебрехт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР