Перспективите за развитие на сътрудничеството между ЕС и ЧИС обсъдиха

...
Перспективите за развитие на сътрудничеството между ЕС и ЧИС обсъдиха
Коментари Харесай

Перспективите за развитие на сътрудничеството между ЕС и ЧИС обсъдиха в София представители на парламентите на държавите от Черноморския регион

Перспективите за развиване на съдействието сред Европейски Съюз и ЧИС разискаха в София представители на парламентите на страните от Черноморския район, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Народното събрание е хазаин на 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС). По главната тематика на Генералната асамблея „ Европейските измерения на Черноморското икономическо съдействие – настоящо положение и вероятности на съдействието ЕС-ЧИС “ изявления направиха ръководителите на националните делегации в ПАЧИС.

Заместник-ръководителят на българската делегация Павел Христов акцентира в изявлението си, че е належащо да се реализира по-високо равнище на взаимоотношение сред ПАЧИС и Европейския парламент, което да подхожда на актуалните условия. Ние считаме, че връзките сред двете парламентарни организации следва да бъдат по-интензивни и да доближат равнището на действено евро-черноморско партньорство, съобщи той и добави, че България постоянно е заявявала готовността си интензивно да спомага за реализирането на тази цел. Според България наличието на Европейския съюз в Черноморския район отваря прозорец към нови вероятности и благоприятни условия, добави Павел Христов.

Вижте какво беше посланието, излъчено от българските институции във връзка 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС в София

Значителният прогрес, реализиран през последните две години в развиването на съдействието сред ЧИС и Европейски Съюз в области от съвместен интерес, каквито са синият напредък, морската политика, научните проучвания и нововъведенията в морската област ни задължават да преразгледаме положението на парламентарните взаимоотношения, акцентира заместник-ръководителят на българската делегация в ПАЧИС. Безспорно сред ЧИС и Европейски Съюз съществуват прагматични връзки – от една страна, ЧИС е натурален сътрудник за Европейски Съюз заради своя обсег, институционално развиване и засилваща се ориентировка към съответни планове с районно значение, а от друга - Европейски Съюз е непосреден комшия и сътрудник от основно значение за ЧИС с изявено наличие в района, включващо редица начинания и планове, добави той.

България е уверена, че по-тясното съдействие сред парламентарните асамблеи на ЧИС и Европейски Съюз, е от извънредно значимо значение, съобщи Павел Христов. Необходимо е тези връзки да бъдат активизирани в по-широка черноморска рамка, посредством която да се поддържа пространство за парламентарен разговор, засилено партньорство, продан на опит и познания по другите вероятности за реализирането на общата ни цел – превръщането на Черноморския район в постоянна, демократична и просперираща област, в привлекателен център освен за туризма, само че и за вложенията, уточни той.

В интервала 2004 – 2010 година ПАЧИС одобри три рекомендации по отношение на Рамката на взаимоотношение сред ПАЧИС и Европейския парламент, Споразуменията за партньорство и съдействие с държавите-членки на ЧИС в подтекста на разширението на Европейския съюз и Засилването на съдействието сред ПАЧИС и Европейския парламент, напомни заместник-ръководителят на българската делегация в Асамблеята. Той акцентира, че от този момент организацията не е разглеждала и приемала нови документи по тематиката. Това е един доста дълъг интервал, в който липсват прегледи и съответни стъпки за осъществяването на тези рекомендации, който ни кара да проучваме аргументите, които са ни попречили да го създадем, съобщи Павел Христов. Действително Европейският парламент е огромна организация, която работи субординирано, само че това е реалност, с който можем да се съобразим и да намерим подобаващото, работещо взаимоотношение сред нашите комисии, добави той.

Цвета Караянчева открои развиването на Черноморския район в постоянна и просперираща зона като основна цел

В изявленията си множеството от ръководителите на националните делегации показаха, че тематиката за съдействието сред Европейски Съюз и ЧИС е доста настояща и полемиката в София е навременна. Доброто съдействие с Европейски Съюз е от изключителна значимост за всяка страна от Черноморския район, без значение дали тя се стреми към пълноправно участие в Европейски Съюз или търси благоприятни условия да поддържа интензивни стопански връзки със страните-членки на Европейски Съюз, беше очебийно по време на дебата.

Делегатите на 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС одобриха рекомендация за „ Сключване на преференциални търговски съглашения с оглед унищожаване на двойното данъчно облагане сред държавите-членки на ЧИС “. Докладчик по документа беше ръководителят на Комисията по стопански, търговски, технологически и екологични въпроси и член на българската делегация в Асамблеята Красимир Велчев. В изявлението си пред участниците във форума той показа рекомендацията на ПАЧИС към парламентите и държавните управления на държавите-членки на ЧИС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР