Перспективите за финансовата стабилност на еврозоната остават крехки в контекста

...
Перспективите за финансовата стабилност на еврозоната остават крехки в контекста
Коментари Харесай

ЕЦБ: Възможен е хаос при цените на имотите

Перспективите за финансовата непоклатимост на еврозоната остават нежни в подтекста на скорошната стресова обстановка в банковите браншове на Съединени американски щати и Швейцария. Това демонстрира обзор на финансовата непоклатимост във валутната зона от май 2023 година, оповестен през днешния ден на формалната страница на Европейската централна банка.

Докато икономическите условия леко са се подобрили, несигурните вероятности за напредък, съчетани с непрекъснат инфлационен напън и затягащи се условия на финансиране, не престават да тежат върху компаниите, семействата и държавните управления, написа още в заключенията от прегледа.

Неочаквано утежняване на икономическите условия или финансово стягане може да докара до необикновени корекции на цените на финансовите пазари и/или на пазара на недвижими парцели, предизвестяват специалистите на ЕЦБ.

" Стабилността на цените е от решаващо значение за трайната финансова непоклатимост ", предизвести вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос, разяснявайки данните. " Тъй като затягаме паричната политика, с цел да понижим високата инфлация, това може да разкрие уязвимости във финансовата система. Изключително значимо е да следим за такива уязвимости и да прилагаме напълно банковия съюз, с цел да ги държим под надзор ", добави той.

 istock istock

Според Де Гиндос спадът на инфлацията в еврозоната, регистриран от някои национални статистически служби, през последните два дни, е по-голям от прогнозите и сочи към продължаващо закъснение на растежа на цените.

Като фактор за риск за финансовата непоклатимост в отчета се акцентира, че компаниите от еврозоната са изправени пред по-строги условия на финансиране и несигурни бизнес вероятности, което може да бъде изключително предизвикателно за тези компании, които излязоха от пандемията с по-големи отговорности и по-слаби облаги.

В същото време високата инфлация удря семействата - изключително тези с по-ниски приходи - като понижава тяхната покупателна дарба и компрометира способността им да изплащат заеми. Търсенето на нови заеми, изключително ипотечни, спадна внезапно през първото тримесечие на 2023 година в отговор на повишаващите се лихвени проценти, сигнализират икономистите.

Пазарите на недвижими парцели в еврозоната са в развой на промяна, написа още в прегледа на ЕЦБ. На жилищните пазари покачванията на цените на жилищата се охладиха доста през последните няколко месеца, намалявайки надценките в бранша.

Корекциите на цените биха могли да станат безредни, в случай че по-високите лихвени проценти по ипотечните заеми продължат да понижават търсенето.

Търсенето на търговски парцели остава ниско, а продължаващата промяна може да тества устойчивостта на капиталовите фондове с ползи в бранша на комерсиалните парцели, написа в отчета.

Досега капиталовите фондове значително останаха незасегнати от неотдавнашното напрежение в банковия бранш в Съединени американски щати и Швейцария. Това обаче може да се промени, в случай че фондовете внезапно се нуждаят от ликвидност, което ги принуждава бързо да продават активи.

 Световната банка предвижда закъснение на световния напредък през 2019г.
Същевременно банките от еврозоната се оказаха устойчиви на напрежението, приближаващ от Съединени американски щати и Швейцария, поради лимитираните им експозиции. Тази резистентност бе подкрепена от мощни финансови и ликвидни позиции вследствие на напъните на регулаторните и надзорните органи през последните години. Въпреки това съществуват опасения по отношение на способността на банките да натрупват капитал, предизвестява ЕЦБ.

Вече са налице признаци за влошено качество на активите в кредитните портфейли и експозиции, свързани с търговски недвижими парцели, по-малки компании и потребителски заеми. Поради това може да се наложи банките да заделят повече средства за покриване на загуби и ръководство на кредитния риск.

В този подтекст е от значително значение да се приключи банковият съюз и по-специално да се сътвори обща европейска скица за гарантиране на депозитите, предлагат специалистите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР