Перспективите пред града са положителни, а кредитният рейтинг се запазва Международната

...
Перспективите пред града са положителни, а кредитният рейтинг се запазва
Международната
Коментари Харесай

Standard & Poor‘s” с добра новина за икономиката на Пловдив

Перспективите пред града са позитивни, а кредитният рейтинг се резервира

Международната рейтингова организация " Standard & Poor‘s” промени вероятността на град Пловдив от постоянна на позитивна, а дълготрайният рейтинг `BBВ-` беше доказан. Това е записано в писмен разбор на финансовата организация, изпратен до кмета Здравко Димитров.

Промяната на вероятността на позитивна значи, че бюджетните резултати на Пловдив ще се окажат устойчиви на краткотрайния напън за капиталови разноски, което ще разреши на града да поддържа дълговата си тежест на ниско равнище. Внимателното финансово ръководство, както и изобилните безплатни средства от централното държавно управление и Европейски Съюз би трябвало в допълнение да смекчат евентуалните разтърсвания за приходите или финансовите резултати, като в същото време запазят стабилната ликвидност.

Положително рейтингово деяние в идващите 12-24 месеца ще продължи в същите равнища, в случай че Пловдив задържи мощните си бюджетни резултати.

Според отчета на " Standard & Poor‘s” градът евентуално ще се възползва от комбинацията от мощното икономическо възобновяване на България след Коронавирус, финансовата поддръжка от централното държавно управление и постоянния приток на средства от Европейски Съюз. Традиционно внимателното финансово ръководство на Пловдив евентуално ще държи разноските под надзор.

„ Очакваме градът да регистрира скромни бюджетни дефицити в средносрочен проект, а финансовите резултати краткотрайно ще отслабнат след пика на капиталовите разноски през 2022 година Следователно Пловдив ще резервира ниския си дълг и съответните равнища на ликвидност, макар ограничавания достъп до пазарите, защото по-голямата част от амбициозната му капиталова стратегия ще се финансира от безплатни средства и прехвърляния. Освен това гъвкавостта на политиката произтича от богатите парични запаси на Пловдив, които бяха подсилени и от главния фискален остатък на града през 2020 г, макар неподходящия резултат на пандемията върху стопанската система и приходите “, се споделя още в документа.

Прогнозите са, че стопанската система на града ще регистрира умерено възобновяване на растежа на действителния Брутният вътрешен продукт през 2021 година, което ще поддържа ниските равнища на безработица, изключително в съпоставяне със сходни градове в интернационален аспект. Пловдив е вторият по величина град в България и стопанската система му се оказа значително устойчива на фона на пандемията, като се сви с 4.15% през 2020 година Очаква се градът под тепетата да продължи да отразява наклонността за възобновяване на националната стопанска система от 2.9% през 2021 година, преди да се увеличи с 4.25% до 2022 година

Нивата на приходите на града обаче ще останат скромни в интернационален подтекст, като Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2021 г е към Щатски долар 11,100, а досегашната наклонност на напредък на популацията и основаване на работни места ще продължи.

" Standard & Poor‘s “ отбелязва като плюс внимателната позиция на града във връзка с разноските, както и неговата консервативна политика по дълга, с дълготрайни заеми и равномерен график на падежа, а лимитираното икономическо влияние на пандемията ще разреши бързо възобновяване на бюджетните резултати. Продължаващото икономическо възобновяване ще докара до висока събираемост на данъчни доходи, въпреки и със забавящи се темпове в средносрочен проект.

Финансовите резултати на града през предходната година се оказаха устойчиви на пандемията, с висок действен марж от 9,5%, а мощните финансови резултати през 2020 година разрешиха да се усилят доста паричните запаси.

Според " Standard & Poor‘s” незначителните дефицити, насъбраните парични средства и постепенният график на падежа ще разрешат на града да поддържа високо покритие на ликвидността през идващите 12 месеца.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР