Перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България беше повишена от

...
Перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България беше повишена от
Коментари Харесай

Фич повиши рейтинга си за България

Перспективата на дълготрайния кредитен рейтинг на България беше нараснала от постоянна на позитивна от интернационалната рейтингова организация Fitch Ratings.

Агенцията удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България " BBB " в задгранична и локална валута, тавана за рейтинг на страната " A- ", както и краткосрочния кредитен рейтинг в задгранична и локална валута " F2 ".

Подобряването на вероятността до позитивна отразява оценката на Fitch Ratings, че индикатори, които въздействат на крайната оценка за рейтинга, имат по-добро осъществяване за България спрямо групата страни с рейтинг " BBB ". Бюджетните резултати са преизпълнени, с което в допълнение се ускорява фискалната и дълговата позиция на България спрямо останалите страни.

Очертава се оцененият бюджетен остатък през 2018 година да бъде по-висок спрямо предходната прогноза. Това е най-хубавото показване на страната през последните 20 години. Според рейтинговата организация задължението на България за рационална фискална политика лимитира рисковете пред страната. Очакванията са растежът на Брутният вътрешен продукт да се ускори през 2019-2020 година (средно 3,3 %) след по-силно от предстоящото закъснение през 2018 година до 3,1 %.

Според организацията индикаторите за външните финанси на България не престават да се усъвършенстват и превъзхождат тези за страните с рейтинг " BBB ". В края на 2018 година позитивната външна позиция на страната се затвърди, до момента в който страните със подобен рейтинг са чисти длъжници.

От организацията показват, че факторите, които биха провокирали повишение на оценката за рейтинга, са продължаващо възстановяване на външните и фискални салда, прогрес в присъединението към еврозоната, както и удобни вероятности за стопански напредък, които водят до по-бързо доближаване към равнищата на приходите за страните от групата със подобен рейтинг.

До отрицателни дейности по рейтинга могат да доведат появяването на външни несъответствия, утежняване на външната конкурентоспособност, както и внезапно повишаване на държавния дълг, показват още от Fitch Ratings.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР