Периодът, в който работодателите в Европейския съюз изплащат обезщетение на

...
Периодът, в който работодателите в Европейския съюз изплащат обезщетение на
Коментари Харесай

КНСБ: Работодателите в ЕС изплащат болнични между 2 и 30 дни

Периодът, в който работодателите в Европейския съюз изплащат обезщетение на чиновниците си за краткотрайна нетрудоспособност поради болест, е сред 2 и 30 дни. Това демонстрира разбор на практиката измежду страните-членки, изработен от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България. Обезщетенията по болест са две съществени категории - парични и в натура. Паричните компенсации компенсират служащите за загубата на приходи, до момента в който компенсациите в натура покриват разноските за здравно обслужване. 

От синдиката напомнят, че задължението на работодателите в България да изплащат първите 3 дни на болничния беше възобновено през 2010 година, като размерът на дневното заплащане беше закрепено на 70%. Сходни схеми с българската процедура при изплащането на компенсации при болест - както от работодателя, по този начин и от осигурителния институт, се следят в страни като Естония, Испания, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Чехия.

В 13 страни членки (Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Испания, Малта, Франция, Кипър и Португалия) е въведен изчакващ интервал от 1 до 3 дни, в който няма заплащане (отсъства заместващ доход).

Практиката в Испания, да вземем за пример, е работещият да заплаща първите дни от боледуването, само че в доста компании има вътрешни регламенти, които не позволяват служащият да бъде ощетяван. В Австрия и Германия пък работодателят поема обезщетяването на чиновниците си през първите няколко седмици от боледуването им. За първите три дни там даже не е належащо даване на болничен лист, допълват от КНСБ. 

Във връзка с концепцията първият ден от болничния да е напълно за сметка на служащия, от КНСБ упорстват за среща с министър-председателя Бойко Борисов в границите на НСТС във допустимо най-кратък период. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР