Пентагонът смята, че Китай е изпробвал хиперзвуково оръжие през лятото на 2021 г., по

...
Пентагонът смята, че Китай е изпробвал хиперзвуково оръжие през лятото на 2021 г., по
Коментари Харесай

Пентагонът: Китайска хиперзвукова ракета е обиколила земното кълбо

Пентагонът счита, че Китай е тествал хиперзвуково оръжие през лятото на 2021 г., по време на което ракета е обиколила земното кълбо, съобщи американското издание Defense One, представено от. 

Изданието цитира думите на чиновник на Пентагона, чието име и служба не се прецизират. Според неговата версия хиперзвуковата ракета е „ обиколила земното кълбо “. Той означи, че сега ведомството прави оценка следствията от тези проби.

Администрацията на Съединени американски щати е загрижена от създаването на хиперзвукови оръжия от Китай и модернизацията на арсенала на страната, което провокира повишаване на напрежението в района. Това пък изказване беше направено в сряда на брифинг от прессекретаря на Белия дом Джен Псаки. Тя разяснява изказванията на ръководителя на началник-щабовете на Съединени американски щати ген. Марк Мили. По-рано той означи в изявление за Bloomberg, че тестванията на хиперзвуков уред от Китай са създали съвсем същото усещане на управлението на Съединени американски щати като изстрелването на първия в света неестествен сателит на Земята от Съветския съюз.

„ Разбира се, прочетох изказванията на военачалник Мили “, каза Псаки. „ Мисля, че той изрази нашата обща угриженост по отношение на напъните на Китай за модернизиране на оръжията. Те не престават да се развиват, което води до усилване на напрежението в района и ние оставаме загрижени за това. Мисля, че това изказване отразява това “.

Американският президент Джо Байдън съобщи по-рано, че е угрижен от китайските проби на хиперзвукови ракети.

На 16 октомври английският вестник Financial Times съобщи, че Китай е изстрелял планиращ хиперзвуков аероплан, способен да носи нуклеарно оръжие през август. Според източници в държавните кръгове на Съединените щати и редица азиатски страни това устройство е обиколило земното кълбо в ниска орбита, но не е съумяло да порази задачата, след като е минало на няколко десетки километра от нея. Тестът, както отбелязва изданието, е направил мощно усещане на Пентагона, тъй като ненадейно е показал забележителния триумф на КНР в създаването на хиперзвукови оръжия.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лицянн сподели на 18 октомври, че през август Китай е тествал не нов вид оръжие, а галактически транспортен съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР