Пенсионно-осигурителната система в Германия е обект на остри критики. От

...
Пенсионно-осигурителната система в Германия е обект на остри критики. От
Коментари Харесай

Германия: В бъдеще пенсия чак на 70 години?

Пенсионно-осигурителната система в Германия е обект на остри рецензии. От няколко седмици икономисти слагат под въпрос цялата структура на пенсионното обезпечаване, в което настоящите доходи от вноски покриват настоящите разноски за пенсии.

Много от рецензиите са добре известни и то от дълго време. Но сегашният спор беше предизвикан от един отчет на Научния съвет към Министерството на стопанската система, който съветва държавното управление. Министърът на стопанската система Петер Алтмайер побърза да разгласи в тази връзка, че предложенията на съвета нямат наложителен темперамент.

Авторите на проучването обаче не са единствените, които считат, че се задава „ шоково повишаване на усложненията да се финансира пенсионната система “. Според тях, тези проблеми се дължат на въведената през 2018 година гаранция за устойчиво равнище на пенсиите, които да не е падат под 48% от междинните приходи в страната. Пак тогава беше въведено и правилото за ограничение на пенсионно-осигурителните вноски до оптимално 20 на 100 от прихода.
 Германия задържа съветски жител по съмнение в шпионаж Германия задържа съветски жител по съмнение в шпионаж
Правоохранителните органи на Германия са задържали жител на Русия по искане на Главна прокуратура. Мъжът работи в един от немски...

" Шокови усложнения "  

Всичко това, както и въведената опция за по-ранно пенсиониране на 63 години, усили в допълнение недостига в пенсионното обезпечаване. Повече от една четвърт от федералния бюджет през 2019 година е била употребена, с цел да запушва „ дупки “ в пенсионната система. Предполага се, че през 2040 година близо половината от държавния бюджет ще отива за покриване на сходни дефицити.

В резултат на това икономистите от консултативната група стигат до извода, че „ обвързването на пенсионната възраст със междинната дълготрайност на живота е неизбежно “. С други думи: щом германците живеят по-дълго и получават по-дълго време пенсия, възрастта за пенсиониране би трябвало да се вдигне надлежно. Това пък значи, че след към 20 години хората очевидно ще могат да се пенсионират чак при навършени 68 години.

Освен това специалистите упорстват в бъдеще да няма настоящо нарастване на размера на пенсиите, а да има единствено индексации за заварените пенсии при положение на смяна на покупателната дарба. А на хората, които излизат в пенсия, да се подсигурява единствено равнище от към 48% от трудовите им приходи.
 Германия проверява Apple за антиконкурентни практики Германия проверява Apple за антиконкурентни практики
В понеделник Германия стартира следствие против Apple за антиконкурентни практики, откакто производителят на iPhone стана четвъртият...

И до момента в който политици от разнообразни партии подлагат на критика предложенията като „ асоциални “ или неизпълними, създателите им получават поддръжка от експертните среди. От Института за немска стопанска система (IW) също считат за рационално удължаването на дейния трудов живот като мярка за стабилизиране на пенсионната система. Ръководителят на проучването на IW Йохен Пимперц предлага последователното повдигане на пенсионната възраст, която през 2052 година да доближи 70 години.

Шведският пенсионен модел

За смяна на настоящия модел за финансиране на пенсиите упорства и професор Мартин Вердинг от Рурския университет в Бохум. Преминаването към финансова пенсионна система може да вдигне с до 30 % размера на пенсията на всеки, който се е осигурявал за пенсия задоволително дълго и е получавал заплащане, съответстващо на междинните приходи за страната. При финансовата пенсия служащият или служителят би трябвало да внася два % от брутния си приход в акции.

Централите за отбрана на потребителите също считат, че е добре да се вкара подобен съставен елемент на пенсионно обезпечаване, непосредствен до шведския пенсионен модел. Но и една дълбока промяна на пенсионната система не би могла да стопи разликите сред равнищата на трудовия приход и размера на предстоящата пенсия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР