Пенсионните фондове в България управляват вече активи на стойност над

...
Пенсионните фондове в България управляват вече активи на стойност над
Коментари Харесай

Трите пенсионни фонда, които увеличиха най-много парите на своите клиенти

Пенсионните фондове в България ръководят към този момент активи на стойност над 12 милиарда лв., които непрекъснато нарастват, с помощта на вноските на обезпечените лица и постиганата рентабилност от страна сдруженията. Кои компании обаче съумяват да донесат на своите клиенти най-голямо нарастване на парите им за пенсия?

Три от деветте универсални пенсионни фонда в България реализират рентабилност за последните 24 месеца над междинната за бранша. Това демонстрират преди малко оповестените данни на Комисията за финансов контрол.

Лидерите по този индикатор са " Съгласие ", " ДСК-Родина " и " Ен Ен " , чиито резултати надвишават среднопретеглената рентабилност от 4.70% за интервала 31 март 2016 - 30 март 2018 година.

 Снимка 351816

С най-голям резултат е пенсионният фонд " Съгласие " , който е съумял да обезпечи на клиентите си 6.21% нарастване на парите им. На второ място е " ДСК-Родина ", който реализира рентабилност от 5.74%. Трети е " Ен Ен " с 5.20%. Най-ниска рентабилност реализира фондът " Бъдеще " - 3.02%.

При доброволните пенсионни фондове обстановката е сходна - водачите още веднъж са същите, само че с други резултати. " Съгласие " реализира рентабилност от 9.06% - доста над среднопретеглената от 6.16%. Тук е мястото да се означи, че този вид фондове имат доста повече независимост за вложение, в сравнение с универсалните, което е и повода за по-високите резултати.

 Снимка 351815

Втори тук обаче е доброволният фонд на " Пенсионно-осигурителен институт " (ПОИ) с резултат от 7.60%. Трети фондът на " ДСК-Родина " с рентабилност от 6.95%. Тук най-нисък резултат реализира " Топлина " - 3.58%.

При професионалните пенсионни фондове , в които се обезпечават служащите от първа и второкласен труд, водач е фондът на " ДСК-Родина " с 5.94%, следван от този на " Ен Ен " с 5.45% и " Съгласие " с 5.43%. Тук междинната рентабилност е от 4.86%, а с най-нисък резултат е фондът на " Бъдеще " - 3.14%.

 Снимка 351814
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР