Пенсионери протестират днес в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран

...
Пенсионери протестират днес в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран
Коментари Харесай

Пенсионери и полицаи протестират в Румъния

Пенсионери стачкуват през днешния ден в Румъния, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре, представен от Българска телеграфна агенция. Пред президентството и пред постройката на държавното управление в Букурещ са свикани два митинга в символ на митинг против неналичието на нарастване на пенсиите с 40 %. Акцията се провежда от Националната федерация на пенсионерите в Румъния, Общото заседание на пенсионерите в Румъния и Националната федерация "Обединение " на пенсионерите в Румъния.

Преди началото на митингите в Букурещ ръководителят на Националната федерация на пенсионерите в Румъния Преда Неделку съобщи, че организациите на пенсионерите са поискали от членовете си в цялата страна да излязат през днешния ден на митинги пред префектурите във всеки окръг.

На 22 септември румънският парламент утвърди актуализация на бюджета за 2020 година с корекция, импортирана от Социалдемократическата партия, която предвиждаше нарастване на пенсиите с 40 %. Центристкото държавното управление оферираше по-скромно, само че стабилно нарастване на пенсиите с 14 на 100, само че социалдемократите преобладаваха в предходния състав на Народното събрание и съумяха да прокарат оферти от тях вид.

Редица бизнес организации предизвестиха, че румънската стопанска система няма да удържи скок на пенсиите от 40 %, изключително в изискванията на пандемия от ковид. Правителството апелира бюджетната промяна в Конституционния съд, който на 13 януари отхвърли възражението на кабинета. Съдът постанови, че нормативният акт не опонира на конституцията.

Министърът на труда Ралука Туркан предизвести, че бюджетното изпитание за използването на този закон ще възлезе на към 138 милиарда леи (28,3 милиарда евро) годишно, "което в сегашния миг е мъчно да се понесе от държавния бюджет ". Премиерът Флорин Къцу също акцентира, че Румъния не може да си разреши сходно нарастване на пенсиите.

"Румъния не си разреши това предходната година. Няма да си го разреши и тази година. В момента законът отива за обявяване при президента, който има две благоприятни условия: да го върне за преразглеждане в Народното събрание или да го обнародва ", съобщи Куцу. Той увери, че държавното управление ще увеличи пенсиите, само че придържайки се към личния си календар.

Пореден митинг на служители на реда се състои през днешния ден в Румъния, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре. Синдикалисти са се събрали пред постройката на министерството на вътрешните работи и стачкуват против замразяването на заплатите в бюджетния бранш. Агенция Аджерпрес оповестява за митинги на служители на реда и в други градове на страната.

Според информация на синдикалистите държавното управление приготвя и други съкращения на разноските.

"Защо протестираме?! Защото "замразяването " е единствено началото. "Специалистите " в министерството на финансите работят интензивно и по други ограничения за орязване на разноските. Откъде ще режат? Просто е! От "кротките " бюджетни чиновници, които и през 2009 година повярваха на лъжите на тогавашното държавно управление и се озоваха с орязани с 25 % заплати, до момента в който тогавашните политици раздаваха стотици милиони евро, тъй като било "криза ", показаха протестиращите от синдиката Еуропол във Facebook.

Новото румънско държавно управление, встъпило в служба на 23 декември 2020 година, утвърди изключително разпореждане, с което замрази заплатите в бюджетния бранш през 2021 година Минималната работна заплата пък бе увеличена единствено със 70 леи брутно (28 лева.). Целта е да бъдат обезпечени бюджетни икономии в размер на 17 милиарда леи тази година. Работещите в редица бюджетни браншове към този момент проведоха митинги против решението.

Преди седмица служителите на реда оповестиха, че в символ на митинг няма да постановат санкции за някои нарушавания, а ще насочат единствено устни предизвестия, напомня Зиаре.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР