Пенсиите ща се увеличат с 10% чрез завишено швейцарско правилоОт

...
Пенсиите ща се увеличат с 10% чрез завишено швейцарско правилоОт
Коментари Харесай

467 лева става най-малката пенсия от 1 юли

Пенсиите ща се усилят с 10% посредством повишено швейцарско предписание

От 1 юли пенсиите да се усилят с 10% посредством повишено швейцарско предписание вместо с 6,1 на 100, както бе планувано в бюджета. Допълнително всички пенсионери да продължат да получават и досегашния Коронавирус бонус от 60 лева, само че под ново име – антиинфлационна добавка, написа.

Така минималната пенсия с
бонуса ще се вдигне с 37 лева и ще стане 467 лева Средната пък ще стигне 690,30 лева

Тази скица за актуализацията на бюджета, при която няма да има сюрпризиран пенсионер с по-малка сума и която да компенсира и инфлацията и през юли, разисква държавното управление. Това е разновидността, който среща най-голяма поддръжка и измежду четирите ръководещи партии, стана ясно след съвещанието на съдружния съвет в понеделник. Само продължаването на добавката от 60 лева ще коства още към 720 млн. лева до края на годината. Още толкоз излиза и нарастването на пенсиите с 10% с актуализацията от 1 юли. Но 416 млн. лева от тях са планувани и в настоящия бюджет, защото в него бе заложено нарастването с 6,1% по швейцарското предписание.

Общо 10 разновидността за повдигане на пенсиите от 1 юли пък разиска във вторник работна група от специалисти на общественото и финансовото министерство. Тя би трябвало да е изчистила предложенията си до края на май, с цел да може през юни те да се вкарат за разискване в Народното събрание.

Едно от тях е и разновидността за осъвременяване на пенсиите с %, който да компенсира 100% инфлацията и повишаването на средноосигурителния приход за 2021 година Това ще усили пенсиите с към 18-18,5% от 1 юли. Само това ще вдигне минималната пенсия от 370 на 439,56 лева, а в случай че се прибави и новата добавка от 60 лева, тя ще стане 499,56 лева Средната с
бонуса пък ще е 740,72 лева

Социалният министър Георги Гьоков изясни, че в обединението има схващане за продължение на добавката и 10% растеж от 1 юли, само че той желае от 1 октомври да има още едно повдигане. То да бъде с преизчисление на пенсиите с застрахователен приход от 2021 година, предлага той.

“По напълно груби сметки всичко това ще коства към 5 милиарда лева повече от сегашните разноски за пенсии – това тормози финансовото министерство. Струва си да се направи подобен разход, с цел да можем да възстановим справедливостта и доверието в системата. По този метод ще заличим и разликите сред новите и старите пенсионери”, изясни Гьоков.

Правят се и планове за повдигането на пенсиите от 1 октомври с настоящ застрахователен приход от 2018-а, 2019-а и 2020-а.

Ако се употребява обаче застрахователен приход от 2018-а година, най-малко половината от пенсионерите ще останат без стотинка нарастване. Въпреки това единствено за месец това нарастване ще коства към 185 млн. лева, а общо от октомври до декември цената е 555 млн. лева За цялата последваща година ще са нужни още 2,286 милиарда лева

Независимо за коя година се вземе междинният застрахователен приход, на преизчисление не подлежат пенсиите, които не са свързани с трудова активност – обществените за напреднала възраст и неработоспособност, персоналните и тези за особени заслуги.

Без преизчисление ще останат и хората с пенсии за трудова активност, за които не е сметнат самостоятелен коефициент. Не е преференциално още за тези с автентичен размер под минималния. Без нарастване ще са и тези пенсии, чийто размер е изчислен от по-малък застрахователен приход, само че поради използването върху тях през годините на швейцарското предписание са достигнали суми, по-високи от тези след преизчислението.

Без актуализация ще бъдат хората, лимитирани от тавана на пенсиите.

От 2008 година не е правено преизчисление с настоящ междинен застрахователен приход. Затова разликата в парите на хора с идентични приходи и специалности, само че пенсионирани в разнообразни години, може да стигне и до 50%.

Друг вид е пенсиите да се вдигнат с по-висок коефициент за стаж, който да е 1,5, при 1,35 в този момент. Ще коства към 140 млн. на месец, или общо 840 млн. лева до края на годината. Това ще докара до приблизително нарастване със 17%.

В настоящия бюджет не е планувано нарастване на тавана на пенсиите. Така към 34 хиляди души ще останат лимитирани от него до края на годината. В работната група се разисква той да падне или най-малко да се вдигне до 3400 лева – колкото е в този момент оптималният застрахователен приход.

В момента действителните пенсии на над 1000 души са над 3500 лева и по този метод единствено те ще останат лимитирани от тавана.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР