Пенс и други републиканци от 2024 г. се фокусират върху Китай, за да демонстрират отклонения във външната политика

...
Когато бившият вицепрезидент Майк Пенс изнесе обширна външнополитическа реч в
Коментари Харесай

Когато бившият вицепрезидент Майк Пенс изнесе обширна външнополитическа реч в понеделник, в която изложи визията си, осъди действията на президента Джо Байдън по отношение на изтеглянето от Афганистан и противопостави своите възгледи на тези на други републиканци, той започна с фокус върху една страна: Китай.

„Китай е най-голямата стратегическа и икономическа заплаха, пред която са изправени Съединените щати през 21-ви век“, каза Пенс в речта си в института Хъдсън във Вашингтон, окръг Колумбия. „И комунистически Китай играе, за да спечели с всички необходими средства. Китай е наш съперник, наш икономически противник, но дали Китай ще стане наш враг зависи от избора, който американските лидери правят днес.

Речта на Пенс е най-новият пример за републикански първични кандидати за президент през 2024 г., които се фокусират върху Китай, за да демонстрират добросъвестност във външната политика и да навредят на администрацията на Байдън. Кандидатите често твърдят, че Китай е не само военна, но и икономическа заплаха.

В продължение на месеци Китай като външнополитически противник е любимата тема на републиканските първични кандидати. Кандидатите се скараха кой е най-яростният по отношение на Китай, кампаниите им намалиха рекламите, за да подчертаят позициите си, и изнесоха ефектни речи, за да
Всичко за Вашата сватба
изложат политическите си позиции за страната.

„Мисля, че всеки, който се кандидатира за политически пост, трябва да се съсредоточи върху този въпрос. Това е най-големият проблем, който засяга нашата сигурност и безопасност. Иска ми се президентът да се съсредоточи върху това, преди да е станало твърде късно“, каза в имейл до CNN бившият посланик Скот Браун, който представляваше Съединените щати в Нова Зеландия и Самоа по време на администрацията на Тръмп.

Първите забележки от речта на Пенс в понеделник бяха посветени единствено на Китай. Той използва критиките си към страната, за да разкритикува сегашната администрация, преди да се насочи към други горещи теми като войната в Украйна.

Майк Пенс. Майк Пенс. Брайън Хулгрейв/AP

„Вярвам, че слабото и безпомощно лидерство на Джо Байдън направи света много по-опасно място“, каза Пенс.

През юли в Ню Хемпшир губернаторът на Флорида Рон ДеСантис публикува предложенията за икономическа политика на своята кампания, които включват прекратяване на преференциалния търговски статут на Китай, обръщане на търговския дефицит на САЩ със страната и забрана на вносни стоки, произведени от открадната интелектуална собственост.

„Елитите ни продадоха маса, когато стана дума за Китай. Те сгрешиха и ние трябва да го оправим“, каза ДеСантис в тази реч.

Няколко седмици по-късно сенатор Тим Скот от Южна Каролина пусна 30-секундна предизборна реклама, фокусирана върху Китай, която свързва ястребовия подход към страната с противодействието на администрацията на Байдън.

„Китай е най-голямата заплаха за сигурността на Америка, насърчена от слабостта на Джо Байдън“, казва Скот в рекламата. „Те изкупуват земеделската ни земя, шпионират децата ни и крадат работните ни места. Като президент ще държа Китай далеч от нашата родина и от нашите данни. Ще защитя американските работници и ще върна нашата армия към най-яростната бойна машина в света.

Съвсем наскоро бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, която беше посланик в ООН, подчерта колко враждебни са станали отношенията между Съединените щати и Китай.

„Китай на практика се подготвя за война с нас от години“, каза Хейли пред Джейк Тапър от CNN в „The Lead“ миналата седмица. „Да, гледам на Китай като на враг.“

Хейли също използва Китай като начин да представи Байдън и вицепрезидента Камала Харис като слаби и некомпетентни.

„Успехът на Китай е да победи Америка. Искам да кажа, че Китай е враг. Те се готвят за война със САЩ от години. За мен е невероятно колко слаби са Джо Байдън и Камала Харис, когато става въпрос за Китай“, каза Хейли в „The Tudor Dixon Podcast“.

Бившият президент Доналд Тръмп използва Китай като любим обект на атаки от 2016 г.

По време на най-лошите дни от пандемията Covid-19 Тръмп се окопава срещу критиките, отправени към него, че нарече коронавируса „китайския вирус“.

Тръмп използва Китай, за да твърди, че е направил повече от други администрации. В публикация от юли в Newsweek за разследването на Русия Тръмп пише, че е обещал „да сложи край на продажбата на страната ни на комунистически Китай“.

Има и други суперсили, с които Съединените щати са в почти или напълно враждебни отношения, но Китай е безопасно да се съсредоточи върху първичните избори на Републиканската партия, каза републиканският стратег Маура Гилеспи.

„На първо място, използването на Китай като враг е по-благоприятно за Републиканската партия, отколкото използването на Русия като враг“, каза Гилеспи. Тя добави, че за кандидатите, които се опитват да се харесат на крайнодесните гласоподаватели, „е по-безопасно да атакуват Китай, отколкото Русия или Владимир Путин, защото Тръмп наистина имаше странни възхитителни неща да каже за Владимир Путин и, както наскоро видяхме, Путин коментира обвиненията и разследванията срещу президента само затвърждават това.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg