Пекин. Завърши и вторият етап от нашумялата Мисия България, която

...
Пекин. Завърши и вторият етап от нашумялата Мисия България, която
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов проправят пътя на българския туризъм и политическо влияние в Пекин чрез Мисия България

Пекин. Завърши и вторият стадий от нашумялата „ Мисия България ”, която професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов правят по цялата Земя. Става дума за цикъл от презентации в десетки страни, в които двамата известни историци показват българското културно-историческо завещание под егидата на българското държавно управление и по отношение на Българското председателството на Съвета на Европейски Съюз. Това оповестиха от екипа на самодейността .
Току-що завърши може би най-екзотичният лъч до столицата на Поднебесната империя, Китай. Известно е, че сега България има огромни упоритости да притегли големия поток от китайски туристи у нас. Така че тази самодейност на Външно министерство и на Министерството на културата на Р България идва тъкмо в точния момент.
Вероятно най-важно е мястото, където бе извършена на 18 април, сряда, презентацията на двамата професори. Това е един от най-авторитетните университети в Пекин – Пекинския университет за непознати езици и култури. А мотивът е неповторим – разкриване на Център за българистични проучвания към него, като лекцията на Овчаров и Павлов бе кулминационната точка в тържеството. Водещ бе проф. доктор Джао Ганг, декан на Факултета по европейски езици и култури към университета.
Този Център ще е на послушание на Министерството на образованието на Китай и ще бъде насочен към разпространяване на българистичните проучвания в огромната страна. Той ще извършва функционалността на „ мозъчен концерн ” в образованието на висококвалифицирани фрагменти, провеждането на научни проучвания, политически съвещания и ще бъде значим мост в развиване на българо-китайските връзки. Центърът ще реализира своята активност чрез съществуващата в университета Катедра по български език и просвета, учредена още в далечната 1961 година
Лекцията на професорите Овчаров и Павлов мина с извънреден триумф пред стотици китайски студенти и преподаватели. Присъства от самото начало и българският дипломат господин Григор Порожанов. След лекцията се организира и Кръгла маса, на която с изключение на проблемите към българо-китайските връзки в предишното, главен бе точно въпросът за привличане като туристи на китайски жители, които да се срещнат с великото българско културно-историческо завещание. В нея дружно с българските учени участваха видните китайски професори Ма Сипу и Юй Джъхъ, дълготраен сътрудник на Агенция „ Синхуа ” в София.
Събитието бе чудесно показано от държавните китайски медии. Присъстваха репортери на Китайското национално радио и на Радио Пекин. Особено скъп бе 10-минутният репортаж, излъчен по China Education TV Channels (Китайската просветителна телевизия). Неговата функционалност е да даде на китайците просветителни стратегии, сходни на PBS в Съединени американски щати или NHK Educational TV в Япония. В репортажа нашироко бе отразена със фотоси от България и цитати лекцията на двамата професори, както и обстойно изявление с българския дипломат.
Разбира се, въпреки че времето бе доста малко, Овчаров и Павлов посетиха най-важните забележителности като Великата китайска стена, Забранения град, площада „ Тянанмън ” и други Особено вълнуващо бе изкачването на Стената, която, както е известно, е издигната против хуните, в чието държавно образувание преди две хилядолетия влизат и нашите предшественици, прабългарите.
„ Мисия България ” продължава след няколко дни отмора. Сега двамата професори се насочват към Гърция и една от взривоопасните политически точки – Кипър. Но няма по какъв начин – България би трябвало да получи своето самопризнание във всички точки на света. А българските учени несъмнено имат своите отговорности в тази тенденция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР