Пекин. В неделя, 28 ноември, китайската инвестиционна компания Skyrizon обяви,

...
Пекин. В неделя, 28 ноември, китайската инвестиционна компания Skyrizon обяви,
Коментари Харесай

Global Times: Китайските инвеститори в „Мотор Сич“ съдят Киев за 4,5 милиарда долара за „несправедливо отношение“

Пекин. В неделя, 28 ноември, китайската капиталова компания Skyrizon разгласи, че е подала тъжба в Постоянния трибунал в Хага, че Киев е нарушил двустранното капиталово съглашение сред КНР и Украйна, написа Global Times . Според вестника компанията чака да получи 4,5 милиарда $ посредством интернационалния трибунал като отплата за „ несправедливото отношение “ към китайските вложители в Украйна.

Според Skyrizon „ несправедливото отношение “ на Киев и неговите „ противозаконни дейности “ са траяли пет години и вследствие на това китайските вложители са претърпяли обилни загуби. Компанията съобщи, че има намерение да употребява всички вероятни правни принадлежности, с цел да отбрани законните си права.

Global Times напомня, че на 29 януари тази година украинският президент Владимир Зеленски подписа декрет за налагане на наказания на трима китайски жители и четири китайски компании, в това число Skyrizon, свързани с вложения в небезизвестния производител на мотори „ Мотор Сич “. Техните активи в Украйна бяха замразени.

Според вестника Киев е координирал дейностите си с Вашингтон. Последният сложи Skyrizon в листата на „ военните крайни консуматори “, подлежащи на ограничавания за експорт. Тези стъпки бяха подхванати, с цел да попречат на китайците да придобият стратегическото дружество „ Мотор Сич “.

След 2014 година китайските компании станаха значими вложители за украинското дружество. През 2016 година Skyrizon предложи да изкупи 56% от акциите на „ Мотор Сич “, което „ да помогне на Китай да запълни празнините в производството на мотори, а на Украйна – да рестартира бизнеса си “, само че украинският съд блокира договорката. В изказване от 31 януари Skyrizon означи, че заради глобите на Киев компанията е била нелегално лишена от правото да стане акционер в „ Мотор Сич “ и вследствие на това е претърпяла големи загуби.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР