Пекин създава нова антикорупционна агенция. Тя получава правомощията да контролира

Пекин създава нова антикорупционна агенция. Тя получава правомощията да контролира ...

Китай създава национална антикорупционна агенция.


Пекин създава нова антикорупционна агенция. Тя получава правомощията да контролира огромен брой служители в държавния сектор.

© БТА
Китайският парламент прие надзорен орган, който разполага с широки пълномощия и е под ръководството на управляващата комунистическа партия. Според Пекин страната има нужда от новата антикорупционна агенция, заради зачестилите скандали с подкупване на държавни служители.

Ли Цзянго, заместник-председател на Китайския парламент: "Налице е трудна и сложна ситуация и до този момент нашите надзорни органи не можеха да се справят в битката с корупцията. Те трябваше да осигурят чиста среда."
Чистата среда, според новото законодателство, ще стане факт, като се обединят партийната контролна антикорупционна комисия с друга, която осъществява контрол над държавните служители. Новата агенция ще бъде политически орган, независим от правителството, съдилищата и прокуратурата, което поражда опасения от политически злоупотреби.

Този орган ще има правото да задържа заподозрени лица до шест месеца без санкция от съдия. Властите трябва в срок от 24 часа да информират семейството на заподозрения и неговата месторабота, освен в случаи, когато могат да бъдат унищожени улики и доказателства или ако на разследването може да бъде попречено, гласи текст от законопроекта.

Според експерти, създаването на Национален антикорупционен орган е част от законодателните промени и реорганизации, целящи увеличаване на властта на Комунистическата партия. Само преди дни бяха премахнати ограниченията за президентските мандати, което означава, че сегашният държавен глава Си Дзинпин може да заема поста до живот.

Източник: bnt.bg