Пекин създава нова антикорупционна агенция. Тя получава правомощията да контролира

...
Пекин създава нова антикорупционна агенция. Тя получава правомощията да контролира
Коментари Харесай

Китай създава национална антикорупционна агенция

Пекин основава нова антикорупционна организация. Тя получава пълномощията да управлява голям брой чиновници в държавния бранш.

 © Българска телеграфна агенция
Китайският парламент одобри контролен орган, който разполага с необятни компетенции и е под управлението на ръководещата комунистическа партия. Според Пекин страната има потребност от новата антикорупционна организация, поради зачестилите кавги с подкупване на държавни чиновници.

Ли Цзянго, заместник-председател на Китайския парламент: " Налице е сложна и комплицирана обстановка и до този миг нашите надзорни органи не можеха да се оправят в борбата с корупцията. Те трябваше да обезпечат чиста среда. "
Чистата среда, съгласно новото законодателство, ще стане факт, като се обединят партийната контролна антикорупционна комисия с друга, която реализира надзор над държавните чиновници. Новата организация ще бъде политически орган, самостоятелен от държавното управление, съдилищата и прокуратурата, което поражда опасения от политически злоупотреби.

Този орган ще има правото да задържа обвинени лица до шест месеца без глоба от арбитър. Властите би трябвало в период от 24 часа да осведомят фамилията на обвинения и неговата месторабота, с изключение на в случаи, когато могат да бъдат унищожени улики и доказателства или в случай че на следствието може да бъде попречено, гласи текст от законопроекта.

Според специалисти, основаването на Национален антикорупционен орган е част от законодателните промени и реорганизации, целящи увеличение на властта на Комунистическата партия. Само преди дни бяха отстранени рестриктивните мерки за президентските мандати, което значи, че сегашният държавен глава Си Дзинпин може да заема поста до живот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР