Пекин също се опита да си проправи път към производството

...
Пекин също се опита да си проправи път към производството
Коментари Харесай

Китай търси алтернативни доставчици на чипове след проблемите на ZTE в САЩ

Пекин също се опита да си проправи път към производството на чипове

Още по тематиката
ZTE тегли заем от 11 милиарда $, с цел да възвърне активността си

Споразумението на китайската компания със Съединени американски щати ѝ разреши да се върне на пазара при няколко условия
17 юни 2018
Въпрос на живот и гибел

Спасяването на китайската компания ZTЕ скара американския Конгрес и Белия дом
15 юни 2018
В китайската компания Sunny Optical и чистачите могат да бъдат милионери

Високият растеж на акциите на производителя на лещи трансформира 400 служащи в милионери
9 юни 2018
Китайската ZTE е сключила съглашение със Съединени американски щати за отпадане на възбраната да търгува

Компанията ще би трябвало да заплати санкция от над 1 милиарда $, с цел да се върне на пазара
6 юни 2018
След диалог с Китай Доналд Тръмп желае да избави бизнеса на ZTE

Само преди седмица компанията спря главните си интервенции поради глобите от Съединени американски щати
15 май 2018
Търговската война Съединени американски щати - Китай е опасност за софтуерния бранш на световно равнище

Засега договарянията не реализират необикновен прогрес
14 май 2018
Китайската ZTE спря главните си интервенции поради наказания от Съединени американски щати

Компанията за телеком съоръжение е първата огромна жертва в комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай
12 май 2018 След като Съединени американски щати постановиха наказания на китайската компания за телекомуникационно съоръжение ZTE и заплашиха бъдещето ѝ, като стопираха доставките за основни детайли, още повече се усети уязвимостта на китайската стопанска система и зависимостта ѝ от непознати съставни елементи. За страната е от изключителна значимост да внася чипове, с които да може да създава телефони, телекомуникационна техника, компютри и други устройства, които съставляват съвсем една трета от износа ѝ, написа Financial Times.

През 2016 година Китай e изхарчила повече за доставки на съставни елементи (227 милиарда долара), в сравнение с за нефт, желязо и пластмаси, съгласно данни на Световната банка и държавното управление на страната.

Ловци на технологии

Съединени американски щати са на път да анулират глобите, които постановиха върху ZTE, откакто китайският водач Си Цзинпин наложи напън над Доналд Тръмп, само че Пекин остава в неподходящото състояние да бъде подвластен от външни доставки. Вече са изхарчени 150 милиарда $ за построяването на държавен полупроводников бранш през идващото десетилетие посредством програмата за развиване Made in China 2025. " Мотивацията на Китай е пределно ясна ", споделя основният икономист на ANZ Реймънд Йеунг. " Ако нямаш чипове, не можеш да произвеждаш нищо. " Залозите са високи.

През април създателят на Alibaba - Джак Ма, предизвести за негативните последствия за китайските софтуерни компании, в случай че Съединени американски щати спрат вноса на съставни елементи. " Целият пазар на чипове се управлява от американците, разбирате ли какво ще значи, в случай че спрат да ги продават ", сподели той в диалог със студенти.

Зависимостта на Китай от непознати компании за чипове си пролича и по-рано този месец, когато Пекин опита да опипа почвата за договаряне, в това число със Samsung и Micron. Анализаторите означават, че това, което убягва на китайците, е преодоляването на " софтуерния развой ".

" Да успееш още първоначално е доста мъчно ", споделя Крис Томас от консултантската компания McKinsey, който следи бизнеса с полупроводници в Азия. " Дори в случай че имате парите, има доста какво да се учи. " Той прибавя, че в Китай не са склонни да влагат, до момента в който не се оправят с софтуерния развой. " Не можеш да инвестираш, когато не разполагаш с технология. "
Крис Томас, McKinsey

Технологичният развой е съревнование

Морис Чанг, създателят на Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), най-големият производител на чипове в света, разяснява, че китайските компании ще би трябвало да настигнат задграничните си съперници, които в това време ще работят за възстановяване на потенциала си. " Нека кажем, че Китай е обратно с 5 години. След 5 години те ще доближат равнището, на което се намираме в този момент, само че в това време след толкоз време ние отново ще сме по-напред още веднъж с 5 години ", споделя той.

Анализаторите са на мнение, че китайските производители на чипове към момента изостават от съперниците с години макар десетилетия централно обмисляне и милиарди държавни средства.

" Дори и за елементарен смарт телефон сега главният чип не може да бъде създаден от най-хубавата леярна, която има Китай ", споделя Марк Ли, анализатор в Bernstein.

Производството на усъвършенствани чипове значи работа в тясно съдействие с дизайнери и софтуерни групи, с цел да се следи развиването. Изпреварването на TSMC да вземем за пример би изисквало компания като Apple да се довери на китайски производител, с цел да построи един от най-важните съставни елементи за своите устройства.

Независимо от това мащабът на вложенията в Пекин и триумфите на Китай в индустриалното и софтуерното развиване значат, че не е изключена и опцията страната да надмине международните компании в региона на полупроводниците. " След 2020 година можете да видите един свят, в който нововъведенията се забавят и в който " закъснелите " китайци са в положение да наваксат, тъй като водачите не са в положение да напреднат толкоз бързо ", споделя Крис Томас.

Като най-големия консуматор на полупроводници в света по стойност Китай има и пазарна мощ, която може да употребява, с цел да насърчи непознатите компании да споделят своята технология.

Миналата година американската Qualcomm образува взаимно дружество с държавната китайска компания Datang Telecom за създаване на чипове за евтини смарт телефони.

Колко е значимо да имаш чипове " Веднъж изостанеш ли с технологията, е мъчно да наваксаш. "
Морис Чанг, TSMC

Китайските клиенти и лицензиантите за интелектуална благосъстоятелност в страната образуват съвсем две трети от продажбите на Qualcomm през 2017 година, с 53% повече, в сравнение с през 2015 година Запазването на положителните връзки с Китай стана още по-важно, когато Qualcomm закупи за 47 милиарда $ холандския производител на чипове NXP през април.

Пекин също се опита да си проправи път към производството на чипове. Rhodium Group, която следи китайските вложения в американския бранш за чипове, записва 27 придобивания от китайски компании за общо над 37 милиарда $ от 2013 до 2016 година, в това число и три огромни: на Integrated Silicon Solutions, Mattson Technology и OmniVision. За съпоставяне - през интервала от 2000 до 2013 година са подписани единствено шест покупко-продажби на стойност 214 млн. $.

Американските регулатори блокираха няколко придобивания на производители на чипове поради националната сигурност. Това включваше " враждебната " оферта на Qualcomm за 142 милиарда $ за сингапурската Broadcom поради спекулации, че договорката може да докара до това Китай да изпревари Съединени американски щати в 5G технологията. Администрацията на Тръмп също отхвърли придобиването на стойност 1.3 милиарда $ на Lattice Semiconductor от американска група вложители, участващи в China Venture Capital Fund.

" Не е задоволително просто да имаш пари ", споделя Чанг.

Най-доброто пазим в загадка

През 2016 TSMC влага 3 милиарда $ във фабрика за чипове в Нанкинг, тъй като " дава по-голямо доверие в клиентите, както и уголемява опциите за бизнес в Китай ". Основателят на TSMC споделя, че договорката разрешава на компанията да помогне на Пекин да създава повече чипове в Китай, само че тя също по този начин е в положение да отбрани интелектуалната си благосъстоятелност.

" Усещахме, че като създадем този алегоричен ход, ще участваме в проекта Made in China ", споделя той. Чанг разяснява, че заводът в Китай е напълно благосъстоятелност на TSMC, и прибавя, че най-строгите търговски секрети се знаят единствено от най-доверените тайвански чиновници в компанията.

Заводът обаче в никакъв случай няма да създава най-качествените си полупроводници. Чиповете за най-новите устройства iPhone да вземем за пример ще продължат да се вършат единствено в предприятията в Тайван. Инвестицията значи, че TSMC си е осигурила достъп до бързоразвиващи се китайски компании като Huawei, без да се ангажира да трансферира най-хубавата си технология към континентални групи. " Мисля, че сме изпълнили задачата си ", обобщава Чанг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР