Пекин отдавна повтаря, че коронавирусът, предизвикал световната пандемия, не е

...
Пекин отдавна повтаря, че коронавирусът, предизвикал световната пандемия, не е
Коментари Харесай

Филм от 2017 разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан

Пекин от дълго време повтаря, че коронавирусът, провокирал международната пандемия, не е с китайски генезис. Той бил импортиран от чужбина, вероятно по времето на военните тържества през октомври 2019 в Ухан, където беше и първият гърмеж от инфекции.

Тази доктрина не може да бъде изцяло отхвърлена. В последна сметка през ноември 2019 в Италия беше регистриран един случай на зараза с ковид, за който се допуска, че може и да е бил първият. В същото време обаче в Китай също е имало към този момент случаи на инфектирани хора, само че китайското държавно управление ги държеше в загадка.

И специалистите на Световната здравна организация (СЗО), които след дълго размотаване най-накрая бяха позволени в страната, желаеха да прегледат данните за тези първи случаи на болест. Те към този момент започнаха работа там, само че единствено виртуално, тъй като бяха сложени в двуседмична карантина и сега се намират в един хотел в Ухан.

Първоначално специалистите на СЗО желаеха да посетят и реномирания Институт по вирусология в Ухан, прочул се в целия свят със своите изследвания върху прилепи. В началото на пандемията имаше и известия, в които се твърдеше, че точно оттова е тръгнала болестта с нападателния ковид. Китайското управление обаче непроменяемо отхвърляше тези информации като " чиста нечиста сделка ". В лабораторията работила четвърта степен на биологична сигурност, заради което било невероятно да се търси някаква връзка с гърмежа на инфекцията. Затова и посещаване на института не бе позволено.

" Тази специалност надалеч не е толкоз рискова... "

Има обаче един документален филм, излъчен по държавната телевизия CCTV още през 2017 година, който демонстрира какъв брой небрежни са били някои сътрудници на Института по вирусология в Ухан в работата си със мощно заразни коронавируси. Малко преди визитата на специалистите на СЗО в Китай обаче " Taiwan News " напомни документалния филм, откакто китайското държавно управление изтри от мрежата всички рецензии, ориентирани против работата на института в Ухан.

Във кино лентата става дума за група учени към Ши Женгли, позната под прякора " Bat Woman ", които изследват произхода на ТОРС. Макар и да са били наясно, че проучваните прилепи вероятно са носители на смъртоносни вируси като ТОРС, някои от учените влизат в една пещера в Юнан без особено защитно облекло. Те преглеждат хванатите прилепи, както и мощно заразните им екскременти без ръкавици. Един от откривателите на вирусите споделя даже, че бил ухапан от един прилеп през тънките гумени ръкавици. Той го почувствал като убождане с игла. Въпросният академик даже демонстрира във видеото подутината, появила се на мястото на ухапването. В същия миг дикторски текст зад кадър оповестява, че прилепите могат да придвижват голямо количество дейни вируси, измежду които и тези на бяс, заради което членовете на научния екип всякога се ваксинирали против бяс преди да тръгнат на проучвания в пещерите.

Документалният филм несъзнателно демонстрира и друго: че ограниченията за сигурност са били небрежни освен по време на научните експедиции в пещерите, само че и в лабораторията. В изследването на взетите проби от Юнан лаборантите носят ръкавици и престилка, само че нито един от тях няма особено защитно облекло или защитна маска на лицето.

А китайската експертка Ши Женгли споделя, че " тази специалност надалеч не е по този начин рискова, както мнозина допускат ". Макар че прилепите носят доста вируси, " заплахата от директна зараза за индивида " в реалност била доста дребна, заради което " в множеството случаи " били задоволителни нормалните защитни средства.

Няколко значими въпроса

От повторното лъчение на видеото по тайванската телевизия не излиза наяве кой е " нулевият пациент ", нито пък разбираме какъв е отговорът на въпроса за произхода на новия вирус SARS-CoV-2. Филмът обаче демонстрира шокираща немарливост в отношението към мощно заразни материали и слага редица въпроси, чиито отговори биха желали да узнаят и специалистите на СЗО. Например дали слабите ограничения за отбрана в лабораторията на Ухан са довели до някоя болест? И дали ухапаният от прилеп академик е развил някакви признаци на заболяване? Дали въобще той е бил проучен за ковид и антитела?

Засега остава неразбираемо дали китайските учени ще имат право да беседват свободно с сътрудниците си от СЗО и да им покажат изискванията, в които работят. С оглед на бъдещи пандемии обаче би било забавно и значимо да се научи повече за произхода на SARS CoV-2.

Автор: Александър Фройнд
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР