Пекин изразява силно недоволство и категорично се противопоставя на действията

...
Пекин изразява силно недоволство и категорично се противопоставя на действията
Коментари Харесай

Пекин: Случаят с финансовия директор на Хуауей е политическо преследване, няма нищо общо със закона

Пекин показва „ мощно неодобрение " и „ изрично се опълчва " на дейностите на канадските управляващи, които оповестиха, че ще разрешат чуване за екстрадицията на основния финансов шеф на телекомуникационната компания „ Хуауей " Мън Уанджоу в Съединени американски щати. Това се споделя във вчерашно заявление до медиите на представителя на китайското Външно министерство Лу Кан, оповестява " Радио Китай ".

В него той още веднъж показва позицията на Китай за незабавното освобождение на Мън и дефинира случая като „ сериозен политически въпрос ".

„ Настояваме Съединени американски щати да анулират заповедта за арест и екстрадиция на госпожа Мън Уанджоу, настояваме също Канада да я освободи и ѝ разреши да се завърне гладко в Китай ", се споделя в заявката.

По думите на представителя, дейностите на Отава и Вашингтон са в нарушаване на контракта посред им за взаимна екстрадиция, защото въз основа на него се подхващат насилствени ограничения по отношение на жител на трета страна, като изцяло се пренебрегват неговите права и ползи.

В петък Министерството на правораздаването на Канада даде зелена светлина да чуването по екстрадицията на Мън Уанджоу, която бе задържана при започване на декември предходната година на летището във Ванкувър. Арестът е по искане на американските управляващи, съгласно които тя е обвързвана с нарушение на глобите на Вашингтон против Иран. Впоследствие Мън бе освободена под гаранция.

След като бе оповестено решението на Министерството на правораздаването на Канада китайската посолство там също излезе с декларация в поддръжка на Мън Уанджоу. В нея се споделя, че казусът „ няма нищо общо с правораздаването, а е политическо гонене против китайска високотехнологична компания ". „ Последвалите събития потвърждават това. Върховенството на закона и независимостта на правосъдната система, към които Канада твърди, че се придържа, не могат да скрият грешките, които прави страната в тази ситуация с Мън Уанджоу ", се показва още в декларацията на дипломатическата задача.

От самата „ Хуауей " показаха отчаяние от дейностите на Отава и Вашингтон. „ Тя е почтена, а преследването ѝ от Съединени американски щати и екстрадицията съставляват жестоко нарушаване на закона ", се споделя в декларация на компанията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР