"Печатането на пари е най-бързият, най-зле разбираният и най-често използвният

...
"Печатането на пари е най-бързият, най-зле разбираният и най-често използвният
Коментари Харесай

Рей Далио: за парите тип Монополи, за капитализма и за империите

"Печатането на пари е най-бързият, най-зле разбираният и най-често използвният метод за преструктуриране на задълженията ", показва Рей Далио в следващата глава от книгата си за изменящия се международен ред, която приготвя за издаване. И добавя, че "това е все едно да играеш Монополи по подобен метод, че банкерът да може да прави повече пари и да ги преразпределя към всеки когато прекомерно доста играчи изгубят и стартират да се бунтуват ".

Инвеститорът милиардер и създател на хеджинговия фонд "Бриджуотър асошиейтс " акцентира, че печатането на пари, съпоставено с други принадлежности, които могат да употребяват политиците, като - прецизна фискална дисциплинираност, прекъсване на обслужването на задължения и по-високи налози - наподобяват "по-скоро добър в сравнение с неприятен вид " за болшинството жители. Защото хората си фантазират, че стават по-богати, а в действителност в множеството случаи активите им порастват поради обезценяващата се валута, в която ги мерят.

Всичко това се случва и сега в хода на борбата на националните управляващи с провалите от пандемията от COVID-19 когато държавни управления и централни банки се надпреварват със тласъци в поддръжка на стопанската система.

Ключовите забележки на Далио в този аспект са, както следва:

- Никой не се оплаква за парите и за натрупването на заеми; само че пък от всички страни се натрупат от ден на ден обвинявания, че страната ще постъпи грубо, в случай че не даде повече средства;

- Мнозинството хора не обръщат задоволително внимание на валутния риск. Повечето от тях се тревожат дали активите им ще порастват или ще понижават, без да се безпокоят дали националната им валута ще нараства или ще поевтинява;

- В случаите, при които дълговите облекчения улесняват вливането на пари и заеми в продуктивността и в облагите на фирмите, ще се получи действителен растеж на цените на акциите (с други думи - на оценките на книжата след инфлационните корекции);

- Когато дадена централна банка би трябвало да направи избор сред две благоприятни условия: да позволи на действителните лихви (лихвеният % минус цената на инфлацията) да порастват до момента в който стартират да заплашват стопанската система или да не позволен лихвен растеж като печатат пари и след това купуват този кеш и дълговите активи, те ще изберат втората алтернатива. И по този метод ще влошат в допълнение доходността от вложенията в депозити и във въпросните дългови активи;

- Средният годишен приход от вложенията в лихвоносни принадлежности от 1850-а насам е 1.2% - малко под междинната действителна годишна възвръщаемост от вложенията в злато от 1.3%, макар големите разлики в доходностите в другите времеви интервали и в другите държави;

- След всяка обезценка резултатите се разграничават доста според от обособените проблеми. Тук основната променлива е какъв брой икономическа и военна мощност е съумяла да запази страната по време на обезценяването на валутата, което ще повлияе и на желанието на спестителите да продължат да държат парите си в нея.

По отношение на капитализма Далио отбелязва, че "огромните пропасти в разноските и в изискванията за живот заплашват съществуването на нашата система "... "и ние би трябвало да я реформираме, а не да я премахнем ", тъй като тя се е потвърдила като най-хубавата икономическа система в историята. Въпреки това обаче има съществени дефекти и е "недопустимо несъвършена в основаването на равни благоприятни условия ". Според Далио, с цел да може обществото да работи по-добре, новата система би трябвало по едно и също време да усилва размера на баницата и да я разпределя по-добре. За което би трябвало да са съгласни всички - капиталисти, социалисти, републиканци и демократи.

Инвеститорът натъртва на няколко съществени момента:

- Световният стопански ред се трансформира, без значение дали го желаеме или не;

- Не би трябвало да се вкарват закони, които лимитират хората по какъв начин да харчат парите си;

- Потребителските ни благоприятни условия зависят от способността ни да произвеждаме, а не от парите, които получаваме по пощата, тъй като те не стават за ядене;

- Ако реализираме единодушие по тези съществени въпроси, тъй като в противоположен случай другите възможности са ужасяващи, хората от разнообразни идеологии ще станат по-етични един към различен и ще са склонни по-охотно да позволяват несъгласията си по цивилизован метод в името на общото богатство.

На 21 май пък Далио написа в профила си в LinkedIn, че "в момента Съединените щати са най-могъщата империя, въпреки и в условен крах " и че мощта на Китай "бързо пораства и нито една от другите международни сили не са задоволително покрай тях ".

В есе, озаглавено "Големите цикли през последните 500 години ", в което е показано развиването на нидерландската, английската и американската империи и на техните аварийни валути, милиардерът показва, че империите, тъкмо като хората, имат личен витален цикъл, който неизбежно завършва. И въпреки че те не са идентични, имат доста сходни черти.

Според Далио Съединени американски щати и Китай приближават точката на сравнимост, при която "рисковете от войни от един или различен тип са по-големи в сравнение с когато водещите сили са се намирали в по-ранния етап на цикъла ". И това се случва в радикално ново време "на огромни изобретения с помощта на напредъка в ръководството на данните и информацията и на замяната на човешкия с изкуствен интелект ". Което основава големи благоприятни условия, тъй като "човешката адаптивност и досетливост са се потвърдили като най-мощните сили за разрешаване на проблемите и за реализиране на прогрес ".

Заключението на Далио е, че "именно тъй като светът е по-богат и по-можещ от всеки път преди, съществува голям потенциал той да бъде изработен по-добро място за живот на повече хора, в случай че те работят дружно, с цел да основат повече богатства и да ги разпределят по-добре ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР