Печално е, че на фона на засилването на антируската истерия

...
Печално е, че на фона на засилването на антируската истерия
Коментари Харесай

Елеонора Митрофанова: Антируската риторика в България стремително набира обороти

" Печално е, че на фона на усилването на антируската нервност по света България се тласка в авангарда на тази деструктивна наклонност, " споделя за в първото си изявление за българска медия посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова

- Ваше Превъзходителство, малко след идването ви у нас се развихря скандал по оста България Русия. По всичко проличава, че този път не става дума за обвинявания към дипломати, а за шпионска мрежа от български жители. Как ще коментирате информацията на българските спецслужби и прокуратура, че военни разузнавачи на България са давали секретна информация на съветски дипломати против възнаграждение?

- Със страдание съм принудена да установявам, че антируската реторика в България стремглаво набира обороти към този момент повече от година. От октомври 2019 година, примерно един път на три месеца, българските управляващи безпричинно " с пищност " експулсират съветски дипломати под измислени предлози.
Напомням, че тези " тъмни петна " върху летописа на руско-българските връзки бяха предшествани от сериозен прогрес в двустранните контакти на високо и най-високо равнище през 2018-2019 година Като сравним обстоятелствата, се постанова изводът, че постъпателното развиване на нашето съдействие на някого е заседнало като кост в гърлото. Тук е належащо да подчертая, че Русия постоянно е уважавала цивилизационния избор на тази или онази страна. В частност
в никакъв случай не сме подлагали на подозрение евро-атлантическия вектор на България,
като се стремим към построяването на трайни връзки в тези сфери, където имаме общ интерес.
По мотив сюжета от предишния петък и обвързваните с него спекулации бих желала еднопосочно и изрично да заявя, че Русия не води каквато и да било противозаконна активност против България. Стига сте правили шоу по тази тематика.

- Българските управляващи разгласиха видео на брачната половинка на хипотетичния началник на шпионската група. Дамата е рускиня, а на видеото се вижда по какъв начин тя влиза и излиза от съветското посолство нееднократно. Посолството на Русия имало ли е контакт по някакъв метод със арестуваните и имате ли някаква информация какви са те и какво са правили на територията на дипломатическата задача?

- В петък прокуратурата на Република България в сходство с нормите на интернационалното право и двустранните отговорности уведоми посолството за задържане на съветската гражданка по съмнението в осъществяване на тежко закононарушение. Ако в това писмо става дума за дамата, която съгласно видеофайла влиза в постройката на Консулския отдел на Посолството (моля да обърнете внимание, че дамата от видеото влиза точно в консулския отдел, а не в Посолството, както беше обявено на пресконференцията), то, по нашата информация, тя е подавала молба по отношение на
решение на пенсионни въпроси, а по-късно е пристигнала, с цел да получи съответното удостоверение

Както знаете, вратите на Консулския отдел на Посолството през делничните дни и в откритото време са отворени за постоянен банкет както на жителите на Русия, по този начин и на чужденците. Тук няма нито някаква загадъчност, нито престъпен миг. По подобен метод работят всички, включително и българската дипломатическа задача в Москва.

- По време на акцията на службите в четвъртък Иван Илиев, който е бил преследван и хванат в непосредствена непосредственост до съветското посолство, търсил ли е контакт с хора от задачата, с цел да му бъде предоставено леговище? Той е някогашен управителен кадър от военното разузнаване, който съгласно прокуратурата е вербувал останалите в групата и чиято брачна половинка е била връзката с посолството.

- Факти и условия на задържането ми бяха обявени късно вечерта на 18 март. Никакви молби за даване на леговище в Посолството не са постъпвали.
Посоченото от вас име на хванатия мъж чух за пръв път от медиите

- Докладвано ли ви е за случаи, в които български жител самичък да е предложил информация против възнаграждение на чиновници на посолството?

- Смятам, че такова събитие се случваше в дипломатическата процедура на някои страни. Не ми е известно за сходни епизоди в България.

- В петък публикувахте позиция, че желаете правосъдното следствие да бъде извършено деполитизирано, независимо и обективно. Това значи ли, че имате подозрения в професионализма на българските служби за национална сигурност и в обективността на българския съд?

- Прокуратурата на България съобщи за сякаш разкриването на шпионска мрежа, арест на обвинени в предаването на класифицирана информация на съветската страна. В удостоверение бяха демонстрирани видеозапис, на която една жена влиза в Консулския отдел на Посолството, а също по този начин стенограмата от договарянията на неустановени лица. Опирайки се на показаните видео- и аудиоматериали, невероятно е да се откри директна и логическа връзка на въпросните лица с работата на посолството на Русия. Не ми се желае да върша паралел, само че международно фамозната пиар акция на тогавашния държавен секретар на Съединени американски щати Колин Пауъл по време на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с епруветка с химическото оръжие, което по този начин и не беше открито след нашествието в Ирак, или фалшив фотосите на " Бели каски " в Сирия за сякаш потреблението от страна на Дамаск на химикали против мирните си жители, или осъждащите Русия изказвания на висши държавни чиновници на редица западни страни, основани на доказателства в жанр highly likely (в превод от британски " доста евентуално " - б.р.), ни постановат да оценяваме сериозно сходни пърформанси. Между другото следствието на злополуката на малайзийския аероплан над територията на Украйна през 2014 година към момента не е приключено. Ще се извини ли някой след това за прибързаните остри думи против Русия - уви, въпросът е реторичен

В епохата на осведомителната война, която се води против страната ми, обществото заради претовареност и забързан темп на живот не всеки път подлага на подозрение достоверността на обстоятелствата и събитията.
Тъкмо затова в позицията на посолството изхождаме от това, че преди да ни упрекват във всички смъртни грехове, би трябвало да се изчака довеждане докрай на следствието и изговаряне на политически необвързано правосъдно решение.

- Шестима съветски дипломати бяха оповестени за личност нон грата за година и половина от България. Бяха отзовани надлежно и български дипломати. Кога на сходни дейности и земетресения в двустранните отношение може и би трябвало да се постави точка?

- Печално е, че на фона на усилването на антируската нервност по света България се тласка в авангарда на тази деструктивна наклонност. За този къс интервал, в който съм тук, се убедих, че
в сърцата на българите Русия заема изключително място
Смея да ви уверя, че същото топло отношение към вашата страна имат и моите съотечественици. Никакви опити да се раздерат духовното приятелство и взаимната благосклонност сред нашите нации няма да реализират триумф. Едно на вятъра харчене на сили. Предизборните пристрастености отминават, политическата обстановка се трансформира, трендове остаряват, на мястото им идват нови. Убедена съм, че насъбраният за епохи положителен заряд в връзките сред нашите страни ще преодолее и този сложен интервал. Впрочем всичко това към този момент се е случвало в богатата ни взаимна история.

CV
Родена на 11 юни 1953 година във Волгоград
Завършила е Московския държавен институт по интернационалните връзки със компетентност " Международни стопански връзки " с подготовка " икономист международник " през 1975 година
Ръководител на Руския център за интернационално научно и културно съдействие (2004 - 2008)
Доктор по стопанска система и мениджмънт
Назначена за дипломат на Русия в България с декрет на съветския президент Владимир Путин от 15 януари 2021
година
Владее британски, испански и френски език

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР