Печалбата на банките у нас чупи нови рекорди на фона

...
Печалбата на банките у нас чупи нови рекорди на фона
Коментари Харесай

Банките трупат печалба и от свои дружества за бързи кредити и лизинг

Печалбата на банките у нас чупи нови върхове на фона на продължаващото рухване на лихвите. За първите пет месеца на годината банковата система е отчела облага от 762 млн. лева Това е с 48%, или 247 млн. лева повече по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират последните данни на Българска народна банка.

От централната банка бързат да подчертаят, че част от положителния финансов резултат на банковата система към края на май се дължи на доходи от дивиденти на стойност 130 млн. лева, които имат еднократен резултат. Всъщност става дума за отчисленията от миналогодишната облага на техни дъщерни сдружения за бързи заеми, лизинг или обезпечаване, направени към банките-майки като съществени акционери.

Повечето от по-големите трезори у нас са се обзавели с такива дъщерни сдружения, посредством които развиват финансова активност, друга от общоприетото банкиране. Най-големите дивиденти идват от компаниите за бързи заеми, които се радват на огромни облаги, защото отпускат финансиране при много по-високи лихви от банковите - приблизително 12-14%.

Трябва да се означи, че предходната година приходите от дивиденти бяха разпределени и регистрирани от статистиката по-късно - през юни. Това е и една от аргументите този май да бъде маркиран рекордно висок растеж на облагата. Коя банка и какъв брой дивиденти е получила от дъщерни сдружения, ще стане ясно от статистиката на Българска народна банка за второто тримесечие на годината.

От главната им дейност - отпущането на заеми, приходите на трезорите остават почти без смяна. В края на май чистият лихвен приход на банковата система е 1.147 милиарда лева, което е едвам с 2.7% повече макар растящия кредитен портфейл на всяка една финансова институция. Така да вземем за пример към май потребителското кредитиране е скочило с 19%, а ипотечното - с 12%, до момента в който отпуснатите заеми за бизнеса за петте месеца на годината са нарастнали с около 5%.

Обяснението за тези спорни данни - кредитен взрив и слаби доходи от лихви, е продължаващото понижаване на лихвите по заемите, което най-вероятно ще се задържи по този начин още година.  По данни на Българска народна банка от май междинната рента по потребителските заеми в лв. е 8.20%, при 8.40% преди година, а по жилищните левови кредити - 3.16% при 3.45% преди година.

Затова банките не престават да компенсират ниските приходи от лихви с покачване на такси и комисиони. За първите пет месеца на годината приходите от такси и комисиони са с 41 млн. лева повече по отношение на май 2018 година, като доближават 536.479 млн. лева Ръстът на тези приходи е с над 8% - доста по-висок от този на лихвения приход (2.8%).

В същото време банките са създали и редица икономии. Силно се свиват административните разноски - с 22 млн. лева За изчистване на неприятни заеми през първите пет месеца на годината разноските за амортизация са 130 млн. лева при 183 млн. лева година по-рано.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР