Пазарни проучвания с участието на шест фирми показаха колко ще

...
Пазарни проучвания с участието на шест фирми показаха колко ще
Коментари Харесай

Пазарни проучвания показаха цената на новия суперкомпютър: 10 млн. лева

Пазарни изследвания с присъединяване на шест компании демонстрираха какъв брой ще коства новият суперкомпютър на България – 10 млн. лв.. Това сочи оповестената в централната автоматизирана система за електронни публични поръчки.

Проучванията са стартирали през август месец. Поканата, отправена от Института по осведомителни и информационни технологии (ИИКТ) към Българска академия на науките е до всички заинтригувани страни.

От претендентите се е очаквало да предложат механически и ценови предложения по заложени параметри за доставка на суперкомпютърен комплекс, построен от хетерогенни възли. Изискването е той да е основан на изчислителни технологии от най-ново потомство, с акцент на енергийната успеваемост и да има дарба за решение на необятен кръг научни задания.

Общата му теоретична оптималната продуктивност за всички възли с графични ускорители ще е не по-малка от 2000 терафлопа (1 петафлоп е еднакъв на 1000 терафлопа, а 1 петафлоп може да прави един квадрилион калкулации в секунда – б.р.).  

Получените предложения са шест, само че една от тях съдържа единствено техническо предложение, без ценово. Усреднената стойност въз основата на останалите пет ценови оферти дава резултат 9 877 283 лева   

Припомняме, че по план на обща стойност над 29,4 млн. лева Българската академия на науките посредством своя Институт по осведомителни и информационни технологии започва построяването на актуален Дейта център и суперкомпютърна система от ново потомство. Проектът „ Изграждане и развиване на центрове за върхови достижения “ се финансира по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “.

От 2015 година в Центъра за високопроизводителни пресмятания на ИИКТ в режим 24/7/365 работи суперкомпютър „ Авитохол “. При въвеждането му той е бил под номер 331 в класацията Топ 500. Доставен е по контракт с консорциум „ ЕЙЧ ПИ ЕНД СИ Б “ЛГАРИЯ ", в който вземат участие компаниите „ Хюлед Пакард - България “ и „ Сиенсис “.
 Държавата усилва присъединяване си в София Тех Парк с над 20 млн. лева (ВИДЕО) Държавата усилва присъединяване си в " София Тех Парк " с над 20 млн. лева (ВИДЕО)
" Суперкомпютърът ще помогне на страната ни да се утвърди като капиталова дестинация. Той ще бъде от огромна изгода за IT фирмите и...

В началото на 2021 година суперкомпютърът беше уголемен с 6 петафлопа дискова памет. В момента това е най-мощната изчислителна система освен в България, само че и на изток от Чехия и Австрия, оповестиха от ИИКТ.

Бъдещият суперкомпютър ще бъде по-енергийно ефикасен по отношение на „ Авитохол “.

Преди  година и половина на среща с президента Радев, шефът на шефът на Центъра за върхови достижения по информатика и осведомителни и информационни технологии Светозар Маргенов изясни, че първият суперкомпютър у нас е коствал 4 млн. лв., а цената на идващия ще е сред 4,5 млн. лева и 6 млн. лева, като е прецизирал, че това обаче ще зависи от публичната поръчка.  

Основната цел на суперкомпютрите е да обезпечават изчислителен запас на най-високо европейско и национално равнище. Направата на краткосрочните тридневни прогнози е една от дейностите, които се случват благодарение на „ Авитохол “.

„ Ако не се употребява суперкомпютърът, друга научна станция може да направи същите калкулации за 2 седмици. Така времето за решение на задачата е над времето за физически развой, който би трябвало предвиждаме “, даде тогава за образец Маргенов. С помощта на суперкомпютрите се вършат проучванията за въздействието на климатичните промени и по какъв начин другите сюжети ще повлияят на страната ни след 50 години, с цел да можем да бъде готови.
 Фалстарт с плана на Българска академия на науките за актуален Дейта център Фалстарт с плана на Българска академия на науките за актуален Дейта център
Фалстарт с плана на Българска академия на науките за създаване на актуален Дейта център. През юли и август месец Институтът по осведомителни и комуникационн...

В периода  от средата на 2019-та до октомври 2020 Институтът направи три несполучливи обявления по процедура за доставка на система с опция за предпазване и обработка на петабайти от данни, чиято планирана стойност беше над 6 млн. лева без Данък добавена стойност. Процедурата беше финализирана едвам на четвъртия път. Спечели я компанията „ Сиенсис “ АД с над три пъти по-ниска цена - 1 940 000 лева без Данък добавена стойност. Тя включва доставка на компютърна система, състояща се от двойно запазен MDS сървър, 4 двойно резервирани OSS сървъра, 8 сървъра за работа с обща памет, запаметяващи масиви на основата на твърди дискове и на SSD устройства, както и информационно съоръжение за реализиране на вътрешни и външни връзки на системата.

Целта на плана за създаване на актуален дейта център и суперкомпютърна система е България да утвърди лидерската си позиция в Югоизточна Европа в региона на високопроизводителните пресмятания.

Научно-изследователската инфраструктура ще се осъществя на два стадия. Първо, създаване на дейта център с потенциал над 3 РВ като в един петабайт (РВ) информация се съдържат 1024 терабайта и може да побере 500 милиарда страници общоприет текст или 745 милиона флопи диска. Предвидено е също по този начин осъществяване на първия стадий от лаборатория за 3D-дигитализация и микроструктурен разбор с микронна резолюция. Вторият стадий е създаване на последващо потомство високопроизводителна изчислителна система с висока енергийна успеваемост и продуктивност над 1 PFOP/s (петафлоп).

Вторият стадий от построяването на лаборатория за 3D-дигитализация включва съоръжение за компютърна томография на динамични процеси със суб-микронна резолюция. 

Новата инфраструктура ще бъде интегрирана в европейските електронни инфраструктури, като по този метод се обезпечава достъп до запаси в EGI и PRACE – европейски междуправителствени организации за научни проучвания и усъвършенствани компютърни технологии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР