Пазарната капитализация на Тесла (Tesla) надхвърли трилион долара след рекордна

...
Пазарната капитализация на Тесла (Tesla) надхвърли трилион долара след рекордна
Коментари Харесай

"Тесла" е първата автокомпания за над $1 трлн., Мъск забогатя с още $25 млрд.

Пазарната капитализация на " Тесла " (Tesla) надвиши трилион $ след рекордна поръчка за 100 000 електрически транспортни средства от услугата за отдаване чартърен на коли Hertz. Сделката е най-голямата покупка на електрически транспортни средства в историята.

Акциите на Tesla нарастнаха нощес след новината с 9.75% и това направи Tesla петата американска компания с пазарна стойност над трилион $. Освен нея в " Клуба на трилионерите " влизат Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet (компанията зад Google).

Причината е, че компанията, учредена от Илон Мъск, получи най-голямата поръчка за електрически транспортни средства - 100 000 броя - от Hertz, която едвам преди 4 месеца излезе от рецесията, в която изиска от съда отбрана от кредиторите си. Говорителят на Hertz Марк Фийлдс сподели пред " Ройтерс ", че по-голямата част от поръчката е за Model 3, а клиентите на компанията ще могат да наемат Tesla още от ноември.

Съгласно изискванията на договорката Tesla би трябвало изцяло да приключи поръчката до края на 2022 година В резултат на това електрическите транспортни средства ще съставляват повече от 20% от световния автопарк на Hertz. Клиентите на компанията ще имат достъп до мрежата за зареждане на Tesla, а Hertz възнамерява да построи лична инфраструктура за зареждане на електрически коли.


© Reuters

Най-евтиният седан Tesla Model 3 коства почти $44 хиляди Според " Ройтерс " поръчката на Hertz може да донесе на Tesla почти $4.4 милиарда, в случай че се одобри, че цялата поръчка е само за този модел. Според източници на " Блумбърг " договорката може да бъде на стойност към 4.2 милиарда $. Tesla беше подкрепена и от новината, че съгласно изследователската компания JATO Dynamics електрическият автомобил Model 3 е най-продаваният автомобил в Европа през септември , изпреварвайки конкурентните модели с мотори с вътрешно горене.

В момента Tesla създава електрически транспортни средства в в Шанхай и в Калифорния. Най-скъпият авто производител в света достави рекордните 241 300 електрически транспортни средства през третото тримесечие, макар проблемите с логистиката, от която страдат сега всички производители. Предишният връх от 201 250 електрически коли е регистриран през второто тримесечие на тази година.


© Reuters

Състоянието на Илон Мъск набъбна с 25.6 милиарда $ (11.13%), достигайки 255.2 милиарда $, сочат данните на класацията на милиардерите на Forbes, обновена в действително време. В същото време сходен рейтинг на " Блумбърг " демонстрира, че растежът на положението на Мъск възлиза на 36.2 милиарда $, а по-късно то е повишено до 289 милиарда $.

И в двете ранглисти Мъск към този момент е преди всичко. Следват го предприемачът, създателят на Amazon Джеф Безос и Бернар Арно, президент на групата компании Louis Vuitton Moët Hennessy, със фамилията си. Мъск изпревари Безос на 7 януари, когато положението му набъбна с $9 милиарда На 12 януари обаче Безос си възвърна позицията, а Мъск слезе на второ място.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР