Пазарната капитализация на банките в глобален аспект се е понижила

...
Пазарната капитализация на банките в глобален аспект се е понижила
Коментари Харесай

Пандемията изтри 30% от капитализацията на банките в глобален мащаб

Пазарната капитализация на банките в световен аспект се е намалила с цели 30% през първите шест месеца на годината, демонстрира калкулации на профилирания уебсайт BuyShares.

Според данните, в края на предходната година сумарната стойност на акциите на финансовите институции е възлизала на 8,9 трлн. $, до момента в който към края на юни 2020 година тази сума към този момент е 6,25 трлн. $.

В същото време, към средата на годината забележителна част от загубите, осъществени през първата половина на 2020 година са били възобновени. На  международните фондови пазари най-значителен спад е отбелязан в средата на март, когато беше оповестена световната пандемия. Затова в края на първото тримесечие на годината пазарната капитализация на банките е възлизала на 5,78 трлн. $. За съпоставяне върхът на тази сума беше маркиран в края на 2017 година, когато акциите на  глобалния банков браншове възлизаше на 9,3 трлн. $.

„ Въпреки въведените ограничения, пандемията усили сензитивно рисковите оценки на множеството банки. Икономическата неустойчивост има забележителен резултат върху действителната стопанска система, а спадът в икономическата интензивност усилва загубите на банките от необслужвани заеми “, се споделя в разбора.

Само пет от западноевропейските банки имат напредък в цената на акциите – най-добре се показва холандската ING с 29%. В същото време HSBC има загуба от 17%.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР