Пазарната икономика ражда разслояването в доходите, заяви бившият социален министър

Пазарната икономика ражда разслояването в доходите, заяви бившият социален министър ...

Пазарната икономика води до разслояването в доходите.


Пазарната икономика ражда разслояването в доходите, заяви бившият социален министър Иван Нейков в "Денят ON AIR".

Причината е, че в момента сме във време, в което едни бизнеси се развиват много по-бързо от други. Именно поради този факт в някои сфери работниците получават по-високи възнаграждения, смята експертът.

"В последните години има тенденция за нарастване на доходите. Пазарната икономика обаче ражда разслояване в доходите. Има бизнеси, които се развиват по-бързо от други. В момента минималната работна заплата е приблизително 50% от средната. Това лесно може да доведе до демотивация у по-квалифицираните работници", каза бившият министър.

Той допълни, че хората у нас искат с ниски данъци да постигнат това, което правят държавите в Европа, чиито налози са в пъти по-високи.

"Трябва да се насърчава развитието на човек и той да знае, че образованието и допълнителната квалификация ще се отрази положително на възнаграждението му. Ние искаме с 10% данък да постигнем това, което хората правят с много по-високи налози. В България няма професионалнно ориентиране, а това е проблем. То създава мотивирани хора", разясни Нейков пред Bulgaria ON AIR.
По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg